Wouter Methorst, regisseur duurzame energie van de gemeente, wethouder Rikus Kieft en Leo Timmers van Texel Energie bezegelen de samenwerking.
Wouter Methorst, regisseur duurzame energie van de gemeente, wethouder Rikus Kieft en Leo Timmers van Texel Energie bezegelen de samenwerking. Foto: Gerard Timmerman

Onderzoek naar haalbaarheid solar carports

TexelEnergie start in samenwerking me de gemeente een onderzoek naar de realisatie van zogeheten solar carports op parkeerterreinen: “Opwek van duurzame elektriciteit zal de komende jaren sterk moeten stijgen en daar moeten we alle mogelijkheden voor benutten ”, meldt wethouder Rikus Kieft.


In de Regionale Energie Strategie (RES), waarin de regio keuzes maakte voor de energieopwekking, werd voor Texel de nadruk gelegd op zonnedaken op grote gebouwen en solar carports parkeerterreinen.

De eerste verrees deze winter aan de Emmalaan, waar op de carport 145 panelen zijn geplaatst die zorgen voor een opwek van ongeveer 40.000 kWh per jaar. Deze energie wordt gebruikt door het gemeentehuis en terug geleverd achter de meter. Aanvankelijk leek het daarbij te blijven, want volgens de gemeente kost deze voorziening het meer dan het oplevert. Maar sinds de energieprijzen zijn geëxplodeerd liggen de kaarten anders.

Er zijn meer argumenten. Door problemen op het Texelse elektriciteitsnetwerk, ook wel netcongestie genoemd, is het belangrijk opgewekte stroom zo slim mogelijk te benutten. Dit kan door de elektriciteit direct te gebruiken als de zon schijnt of slim te delen met meerdere gebruikers, meldt de gemeente.

Voor zogeheten solar carports denkt de gemeente aan de parkeerplaatsen op drie strandslagen: 17, 20 en 15 of 21 en die aan de Nikadel en het opstelterrein van TESO. De vraag is of dat haalbaar is.

“Het is een complexe puzzel”, vertelt Wouter Methorst, regisseur duurzame energie van de gemeente Texel. “Vaak moet je met meerdere partijen samenwerken, denk bij de strandslagen bijvoorbeeld aan de gemeente, TexelEnergie, Staatsbosbeheer en Liander. Kan de opgewekte stroom wel worden terug geleverd aan het net? En is het financieel haalbaar?”

Wethouder Rikus Kieft: “De gemeente heeft als beleid om uitvoerende taken die nodig zijn voor onze doelstelling, zoals opwekking van duurzame energie, niet zelf uit te voeren, maar wel te faciliteren.” Voor dit project is de gemeente een samenwerking aangegaan met TexelEnergie (TE). Afgesproken is tot een onderzoek naar de haalbaarheid van de solar carports. Leo Timmers, bestuursvoorzitter van TE: “We hebben subsidie aangevraagd bij de provincie, die €10.000,- heeft toegezegd.” Ook de gemeente ontvangt dit bedrag voor het onderzoek.

Timmers hoopt het onderzoek komend voorjaar te kunnen afronden, uiterlijk 30 juni. Als de uitkomst is dat solar carports haalbaar zijn, dan is een belangrijke vervolgvraag of deze zodanig kunnen worden gemaakt dat ze in het landschap passen.

De gemeente  vindt het belangrijk dat Texelaars profijt hebben van deze ontwikkeling en grote investeerders erbuiten houden. Bij vervolgprojecten van zonnepanelen op parkeerterreinen worden inwoners betrokken bij zowel de ruimtelijke inpassing als bij de vraag hoe zij hier gebruik van kunnen maken.

Afbeelding