Natuurvillapark Waalenburght aan de Nieuwlanderweg.
Natuurvillapark Waalenburght aan de Nieuwlanderweg. Foto: Gerard Timmerman

Boomsingel niet nodig

Aan de Nieuwlanderweg zijn vakantievilla’s gebouwd: Natuurvillapark Waalerburght. De oude boomsingel is echter verdwenen, een nieuwe boomsingel is slechts gedeeltelijk aangeplant. Rond De Driehoek is een boomsingel wél verplicht, bij Waalerburght blijkt dat niet nodig. Hoe zit dat?

D66 stelt de vraag en ook of er sprake is van rechtsongelijkheid. En: “Hoe het zit met de kans op precendentwerking?”

Het college antwoordt nu: “In het bestemmingsplan Buitengebied staat over de bestemming ‘Recreatie – Verblijfsrecreatieve terreinen’ het volgende: “Aan de buitenkant van het terrein moet een afschermende boomsingel geplant en in stand gehouden worden, daar waar een boomsingel noodzakelijk is, met een minimale breedte van zeven meter, tenzij op andere wijze een goede landschappelijke inpassing is gewaarborgd.”

Hoe zit dat dan met Waalenburght? Volgens de gemeente is hiervoor een inrichtingsplan is gemaakt, dat onderdeel uitmaakt van de verleende omgevingsvergunning. “De zomerhuizen zijn individueel landschappelijk ingepast (zoals het groene sedumdak). De aanvrager heeft een verplichting om het plan op deze wijze uit te voeren. Als de zomerhuizen zijn gebouwd dient ook de beplanting te worden aangelegd. De uitwerking van het plan was in navolging van het aangenomen amendement van 12 juni 2012 naar aanleiding van het ontwerp bestemmingsplan Buitengebied."

Er zijn wel boompjes aangeplant, maar voor het park Waalerburght is dus geen aaneengesloten boomsingel rond het terrein nodig. "De aanleg van het park is nog niet volledig uitgevoerd en wij zien toe op de juiste uitvoering van het erfinrichtingsplan", meldt de gemeente. 

Het college zegt verder: “Uitgangspunt is dus een boomsingel van zeven meter breed, maar er kunnen omstandigheden zijn om daar van af te wijken. Dit zal per geval beoordeeld worden, bijvoorbeeld bij een aanvraag omgevingsvergunning. Daarmee is van rechtsongelijkheid geen sprake en hoeft voor ongewenste precedentwerking niet te worden gevreesd.”