Erie Zandee had voor de gelegenheid een typemachine meegenomen naar de raadzaal.
Erie Zandee had voor de gelegenheid een typemachine meegenomen naar de raadzaal. Foto: Jeroen van Hattum

Erie Zandee stopt met notuleren na meer dan duizend vergaderingen

Ze maakte in 1987 voor het eerst de notulen van een raadsvergadering. Afgelopen woensdagavond zat Erie Zandee uit Den Burg voor het laatst als notulist bij een vergadering van de Texelse gemeenteraad. Ze gaat met pensioen.

Meer dan 34 jaar lang maakte ze de verslagen van de raadsvergaderingen en de commissievergaderingen, waarmee ze op de achtergrond een belangrijke rol speelde in de besluitvorming op het eiland. Of zoals het woensdag tijdens het afscheid van Erie in de raadzaal kenmerkend werd gezegd: een raadslid had ooit de opmerking gemaakt dat Erie zijn inbreng op papier beter had geformuleerd dan hij zelf in de raadzaal onder woorden had gebracht.


Erie werkte vroeger fulltime op de Rijkswerf in Den Helder, totdat ze - na de geboorte van haar eerste dochter - werk op Texel zocht. Haar man Rein was doordeweeks op zee voor de visserij, dus het was handig als Erie een baan vond die kon ze combineren met de opvoeding en het huishouden. Dat werd het notuleren van de raads- en commissievergaderingen met de mogelijkheid om de notulen thuis uit te werken. "Dan kon je tussendoor een was draaien en het bood me de gelegenheid aan mantelzorg voor mijn ouders te kunnen doen." Als notulist voerde ze tijdens de meer dan duizend vergaderingen die ze bijwoonde vrijwel nooit het woord, maar die schade haalde Erie woensdagavond in. Ze sprak haar waardering uit voor het werk van de raadsleden, collegeleden en het ambtelijke apparaat dat ze in de loop der jaren voorbij zag komen. "Iedereen zet zich in voor de gemeenschap en belangen worden goed tegen elkaar afgewogen. Als ik op feestjes soms het gemopper op de gemeente hoorde, voelde ik altijd wel de neiging om de gemeente te verdedigen."


En passant werd onthuld waarom er op Texel nooit raads- en commissievergaderingen op maandagavond zijn. Erie was vrijwel elke avond beschikbaar, maar op maandagavond kon ze niet aanwezig zijn om te notuleren. En werd er dus ook niet vergaderd. De komende tijd richt ze zich op cursussen, tuinieren, de familie en ze wil gaan reizen met Rein. Er komt geen nieuwe notulist; de vergaderingen worden tegenwoordig op beeld vastgelegd en het uitgesproken woord wordt automatisch omgezet in tekst op papier. Woensdagavond had Erie voor de gelegenheid een typemachine meegenomen als herinnering aan de tijd waarin ze begon. Ze blijft de vergaderingen volgen. "Ik kom er graag bij op de publieke tribune."