Afbeelding
Foto:

Bouwbesluit loopt achter de feiten aan


Bij nieuwbouw zou je verwachten dat er voldoende mogelijkheden zijn om zelf energie op te wekken. Maar dat blijkt nog niet vanzelfsprekend. De appartementen van de Jelleboog in Den Burg zijn een recent voorbeeld waar de hoeveelheid stroom die bewoners zelf kunnen opwekken een stuk lager is dan het gebruik. Op het dak is te weinig ruimte voor zonnepanelen.

Geen energie nul-woningen dus, terwijl ze wel voldoen aan de energie-eisen in het Bouwbesluit. Maar de gemeente kan het bouwen van woningen die volledig energie-nul zijn (nog) niet afdwingen.

Nieuwe woningen zoals in De Korf III in De Koog en de Jelleboog mogen geen gasaansluiting meer hebben. Door gebruik van een warmtepomp en elektrisch koken stijgt het elektriciteitsgebruik fors.

Zonnepanelen

Uit berekening van De Korf III blijkt dat het gebouw een energieprestatie coëfficiënt heeft van 0,86 en dus voldoet. De energiezuinigheid hangt af van de isolatie, het gebouwontwerp en de installaties. Het is aan de projectontwikkelaar, de architect en de energieadviseur hierin keuzes te maken. Bij De Korf III is aanvankelijk gekozen geen zonnepanelen (PV-panelen) toe te passen, terwijl er op het dak wel ruimte is om deze aan te brengen. 

De aannemer heeft uit zichzelf in een later stadium van de bouw wel de mogelijkheid geboden aan de kopers om zonnepanelen te kopen en te laten installeren op het dak in de meer en minder werkzaamheden overeenkomst, waar door eigenaren gebruik van is gemaakt. Maar de gemeente kan dit niet afdwingen bij de projectontwikkelaar. Op het moment dat het gebouw voldoet aan de minimale eisen uit het Bouwbesluit en andere regelgeving, is er geen technische reden om de omgevingsvergunning te weigeren.

BENG

Tegenwoordig wordt voor nieuwe aanvragen een hele andere rekenmethode gebruikt: BENG. Dit staat voor Bijna Energie Neutrale Gebouwen. Bij deze methode wordt gekeken naar het energieverlies, de energiebehoefte, de hoeveelheid duurzaam opgewekte energie en het risico op oververhitting in de zomer. Deze zaken worden allemaal apart berekend. Deze rekenmethode stimuleert het gebruik van duurzame energiebronnen zoals warmtepompen en zonnepanelen. Ook is een berekening per appartement nodig. Tijdens de aanvraag van De Korf III was dit alles nog niet van toepassing. Maar zelfs op dit moment kan een gemeente geen hogere eisen stellen aan de energiezuinigheid dan dat het Bouwbesluit 2012 voorschrijft.

Vereniging van Eigenaren

Een tegenstrijdige situatie, verwarrend, die bewoners – zoals kopers van een appartement - ook nog eens een hoge energierekening oplevert. Bij De Korf en de Jelleboog is het aan de Vereniging van Eigenaren om al dan niet tijdens de bouw zelf te besluiten zonnepanelen te plaatsen op het dak. Bij De Korf III is daar inmiddels toe besloten.

De moeder van één van de kopers van een appartement bracht de kwestie onder de aandacht van de gemeenteraad. “Het zou zinvol zijn om met z’n allen te kijken hoe dit in de toekomst voorkomen kan worden en hoe de gemeente ervoor kan zorgen dat dit bij alle nieuwbouw die op stapel staat wel goed gaat.”