Wat ik zeggen wou

Uitstoot


‘’Stikstofprobleem op Texel behapbaar’’, luidt de kop van een verslag in de Texelse Courant van vrijdag 4 november. En eerlijk, ik moet toegeven, ik acht mijzelf, zoals vele anderen met mij, intelligenter dan ik eigenlijk ben, maar zo’n uitspraak van een provinciaal gedeputeerde is toch niet te begrijpen of zelfs maar te geloven!


Als ik Texel ken en ervaar zoals het nu reilt en zeilt, zie ik eigenlijk geen wezenlijke uitstoot van schadelijke stoffen rond onze boerderijen met koeien en schapen, geen noemenswaardige uitstoot op onze landerijen. Maar wel zie ik heel veel uitstoot in onze haast Randstad-achtige mobiliteit. Bij elke auto, elk busje, elke vrachtwagen, buggy, ja bij elk rondjes draaiend vliegtuig zie en hoor ik uitstoot! Ja, ook bij mijn eigen auto hoor! Schadelijke uitstoot voor u en mij en voor alles dat er om ons heen is!


Dan moet je daarbij wel bedenken dat er dit jaar weer tussen de anderhalf en twee miljoen motorvoertuigen zijn overgezet die hier gemiddeld zo’n 10 liter fossiele brandstof hebben verstookt en in onze schone zeelucht hebben uitgestoten!

En toch is ‘’de uitstoot op Texel behapbaar’’? Twee grote happen? Of tien kleine hapjes?


Texel en onze prachtige natuur. Naast agrarische grond hoofdzakelijk Natura 2000 gebied, Nationaal Park, gelegen in Natura 2000 gebied De Waddenzee ook een Werelderfgoed en stiltegebied. Net als grote delen van Texel zelf. Waar lawaai gewoon wordt gedoogd door de autoriteiten! Allemaal kwetsbare kwaliteiten! En nu word ik geacht iemand, die uit hoofde van de provincie spreekt en ons sprookjes vertelt, zo maar te geloven? Jammer, daar ben ik echt te dom voor hoor.


Texel let op Uw zaak.


Rien Mast, 

Den Burg