Dwangsom tegen

bijenhouder van tafel


De imker die er van wordt beschuldigd het verbod om bijen naar Texel te vervoeren te hebben overtreden hangt niet langer een dwangsom boven het hoofd. De gemeente heeft de last ingetrokken.


Een tegenvaller voor de Nederlandse Bijenhoudersvereniging afdeling Texel (NBV). Die had het college gevraagd handhavend op te treden tegen de imker die volgens de NBV in strijd met de Algemene Plaatselijke Verordening Texel (APV) bijen naar Texel zou hebben vervoerd. Er wordt door de NBV groot belang gehecht aan het behoud van de Texelse zwarte bij, omdat deze zeldzaam is. Uit onderzoek door de NBV zou blijken dat de bijen van deze imker geen zuivere Texelse zwarte honingbijen zijn. Dit kan volgens de NBV alleen zijn ontstaan door een ander soort koninginbijen naar Texel te vervoeren.

Om de gevolgen van de invoer ongedaan te maken is een last onder dwangsom opgelegd aan de imker om alle zijn bijenkasten (15) op een perceel nabij de Slufter weg te halen. De imker tekende bezwaar aan, dat b en w na een advies van de commissie Bezwaarschriften gegrond hebben verklaard.

Hoewel er geen twijfels zijn aan de deskundigheid van de NBV en het verrichte onderzoek, kan de NBV niet als objectief en onafhankelijk adviseur worden aangemerkt. Daarnaast is niet duidelijk welke bijen door de NBV zijn onderzocht. De betrokken imker verklaarde namelijk tijdens de zitting dat hij geen bijen van zijn kasten op Texel heeft aangeleverd, terwijl er vanuit werd gegaan dat hij dat wel had gedaan.

Het belang van het behoud van de Texelse zwarte blijft volgens de gemeente overeind, maar daarvoor moet een ander instrument worden gekozen. Een mogelijkheid daarvoor is het invoeren van een vergunningenstelsel voor het houden van bijen. Een voorstel daarvoor wordt opgenomen in het eerstvolgende advies voor wijziging van de APV. Dat wordt in het eerste kwartaal van 2023 aan de raad voorgelegd.