Het eerste deel van de De Ruyterstraat in Oudeschild.
Het eerste deel van de De Ruyterstraat in Oudeschild. Foto: Ed Witte/ Texelse Courant

Zorgen over trillingen door vrachtwagens

Bewoners van het eerste deel van de De Ruyterstraat in Oudeschild maken zich zorgen over hun huizen door de toename van vrachtverkeer op de Barentszstraat. Dat bleek donderdag bij het bezoek van het voltallige college aan het dorp.

Na de dijkverhoging van een paar jaar geleden is de situatie bij het op en afrijden van de haven zodanig veranderd dat transporteurs ervoor kiezen om de haven te vermijden en er omheen te rijden via de Barentszstraat. Bewoners van het eerste deel van de De Ruyterstraat maken zich daardoor, naast de geluidsoverlast, grote zorgen over hun huizen. Dat zijn overwegend oude huisjes die zonder fundering, vaak op planken zijn gebouwd. Het passeren van het zware verkeer veroorzaakt rillingen die scheuren en verzakking van de huisjes tot gevolg gaan hebben, zo vrezen zij. Een bewoner reageerde fel vanuit de zaal: “Wat moeten wij doen om te zorgen dat er naar ons geluisterd wordt? Zullen we allemaal maar iedere week gaan bellen om te klagen of zo?” Verantwoordelijk wethouder Cees Hooijschuur beloofde het onderwerp op korte termijn met betrokkenen te willen bespreken.

Jacob Keijzer, voorzitter van de dorpscommissie, praatte de naar schatting tachtig aanwezigen bij over de herinrichting van de Trompstraat. Deze gaat ”van Boom tot Boom” (Frido bij de school en Wim op 't Buurtje) volledig op de schop. Dat is wellicht een mooi moment om éénrichting verkeer als een grote rotonde om De Bruinvis te creëren. Het is daar nu al vaak druk en de verwachting is dat dit na de voltooiing van de nieuwe woonwijk Skillerveld nog meer zal toenemen. De door het dorp gewenste ontsluiting voor auto's via het Mieland voor deze wijk kwam daarbij ook weer ter sprake. Wethouder Remko van de Belt (wonen) legde uit dat de provincie geen urgentie aan die ontsluiting geeft.