Areke van Zuilen met dochter Yenthe en zoon Luuk in het bos.
Areke van Zuilen met dochter Yenthe en zoon Luuk in het bos. Foto: Aangeleverd

Ik geniet elke dag van mijn gezin

Vertel eens wat over jezelf en je achtergrond?

Mijn naam is Areke van Zuilen (29), geboren op Texel en ook op Texel gebleven. Mijn ouders zijn Arie en Els, ik heb een broer Niels en twee zusjes Alysa en Riette. Ik kom uit een heel warm en gezellig gezin en dit is altijd zo gebleven. Ook ben ik inmiddels tante van twee leuke neefjes en een leuk nichtje. Ik woon samen met mijn vriend Mike Slik in Den Burg, wij zijn sinds afgelopen juni alweer 15 jaar samen, echt mijn jeugdliefde. Samen hebben wij twee kindjes, Yenthe (6) en Luuk (3).



Wat voor werk doe je?

Ik ben sinds afgelopen januari voor mijzelf begonnen, ik verzorg de administratie van verschillende bedrijven, BTW aangiftes, facturen maken en alles wat er nog meer bij komt kijken. Hiervoor ben ik 8 jaar in dienst geweest bij mijn ouders in het bedrijf. Daar deed ik altijd met veel plezier de administratie, maar ik was toe aan een nieuwe uitdaging. Toen ik werd benaderd door klanten was voor mij de stap niet zo groot om voor mezelf te beginnen. Ik vind het heel fijn dat ik mijn eigen tijd in kan delen. Ik werk in de schooltijden zodat ik - als mijn kinderen uit school komen - er voor hen kan zijn. Heel luxe eigenlijk, maar ben er wel heel erg blij mee. 

Altijd blij om de boot af te rijden en om weer op Texel te zijn



Wat heb je met dieren?

Ik vind dieren leuk, vroeger hadden we thuis veel dieren om de deur heen, dit vond ik altijd erg gezellig. Wij hebben nu een hondje, erg leuk en gezellig. Als wij ooit nog op de ruimte gaan wonen, komen er zeker diertjes om de deur. Zolang wij gezellig in Den Burg blijven wonen, blijft het bij de kleinere huisdieren. 



Wat doe je zoal in je vrije tijd?

Nou heb je even haha… Ik geniet elke dag van mijn gezin, wij besteden ook veel tijd aan elkaar, gaan vaak dagjes weg met de kinderen en lekker op vakantie, hier kunnen wij echt van genieten. Koken en lekkere dingen bakken met mijn kinderen is ook iets wat wij bijna dagelijks doen. Ook ben ik graag bij mijn familie en vriendinnen, ik heb een hele hechte familie, daar ben ik veel in mijn vrije tijd. En natuurlijk gezellige en leuke dingen doen met mijn vriendinnen, theetjes doen, afspreken daar ben ik helemaal van. Ik hou erg van kletsen en hou echt van gezelligheid. 



Hoe ervaar je de mensen op Texel?

Leuke vraag, ik ben natuurlijk geboren op Texel en altijd op Texel gebleven, dat is natuurlijk niet voor niks. Ik vind het leuk dat iedereen elkaar kent. Laatst waren Mike en ik in Drenthe in een supermarkt, je hoefde tegen niemand gedag te zeggen. Wel lekker rustig, maar wij zijn altijd weer blij om de boot af te rijden en op Texel te zijn. Persoonlijk vind ik de mensen op Texel heel vriendelijk, betrokken en behulpzaam.



Wat zou er op Texel moeten blijven zoals het is? 

Laat de TESO maar lekker blijven, sommige mensen hoor je wel eens over een grote brug, dit zou voor mij niet hoeven persoonlijk. De boot is toch altijd een uitje, onze kinderen worden altijd zo vrolijk als je richting de boot rijdt. 



Wat zou er op Texel anders mogen?

Nou Texel wordt natuurlijk druk bezocht door de vakantiegangers. Harstikke leuk maar wat van mij wel anders mag, zijn de lange wachttijden die altijd in het hoogseizoen bij de boot zijn. Persoonlijk vind ik dat wij als Texelaars niet achterin de rij zouden hoeven aan te sluiten bij de vakantiegangers. Ik ben er voorstander van dat Texelaars allemaal voorrang hebben op de vakantiegangers, grotere voorrangsstroken en misschien wel geen voorrangskaart maar gewoon bij aantoning Texelaar te zijn haha. 



Wat is je favoriete plek op Texel?

Ik heb veel favoriete plekken op Texel, vooral in de zomer vinden wij het strand heerlijk, op de fiets naar het strand door de duinen heerlijk! Ook vinden wij het sommeltjesbos heel leuk, vooral ook voor de kinderen. Er is van alles te zien in het bos, echt een uitje!



Wie verdient er een grote pluim op Texel?

De visserij. Juist in deze moeilijke tijd vind ik dat deze mensen wel een opsteker verdienen. Het lijkt mij een hele moeilijke beslissing die zij moeten nemen, ik heb hier veel respect voor en natuurlijk erg jammer dat de kotters een voor een de haven moeten verlaten.



Hoe kijk je tegen het toerisme aan?

Iedereen heeft op Texel natuurlijk wel iets met het toerisme te maken, zelf werk ik niet direct met het toerisme, maar mijn zusje bijvoorbeeld wel in de dierenwinkel. Ik vind het eigenlijk allemaal wel prima, in de zomer kan het hier op Texel gezellig druk zijn en de winter weer wat rustiger. In de winter kijk je weer uit naar de gezellige zomers en in de zomer kijk je weer uit naar de rustigere winters. 



Wat doe je over vijf jaar? 

Ik vind dat - als je eenmaal kinderen hebt - de tijd al zo snel gaat. Onze oudste dochter is alweer 6 jaar, waar blijft de tijd... Over vijf jaar hoop ik getrouwd te zijn. Op onze bucketlist staat nog een mooie bruiloft, wie weet mag dit over vijf jaar zo zijn. 



Wie zou je graag in een volgende 'Eiland Van...' willen zien? 

Mijn goede vriendin Daphne Stark - Siliakus. Een hele leuke en lieve meid die voor de liefde op Texel is komen wonen. Daar ben ik David nog steeds dankbaar voor. Ze hebben net een nieuw huis gebouwd met mooie appartementen. Ik denk dat Daphne hier nog wel het een en ander over te vertellen heeft.