Rinie Houwing, burgemeester Michiel Uitdehaag en Aldert Houwing.
Rinie Houwing, burgemeester Michiel Uitdehaag en Aldert Houwing. Foto: Jeroen van Hattum

"Direct na ons trouwen van Oude Pekela naar Amsterdam gegaan"

Ze leerden elkaar kennen toen ze vroeger dagelijks van Oude Pekela naar Winschoten fietsten om naar de middelbare school te gaan. Donderdag vierden Aldert en Rinie Houwing (90 en 87 jaar) in De Koog hun 65-jarig huwelijk.

De twee - de ouders van Thalia en Willem Houwing - kregen burgemeester Michiel Uitdehaag op bezoek en dat was al de tweede keer. Toen ze 60 jaar getrouwd waren, was de burgemeester ook bij hen langs geweest en dat wisten ze nog haarfijn. Aldert en Rinie Houwing verhuisden ongeveer dertig jaar geleden naar Texel, nadat hun beide kinderen al eerder op het eiland waren gaan wonen. Ze stonden aanvankelijk met een tent op camping De Bregkoog, kochten later een vakantiehuisje van Jan Hennink aan de Bosrandweg en dertig jaar geleden vestigden ze zich in de Kamerstraat nadat Aldert Houwing was gestopt met werken.


De twee trouwden 65 jaar geleden in Pekela en verhuisden dezelfde dag nog naar Nieuwendam (bij Amsterdam) waar hij bedrijfsleider werd op een chemische fabriek waar waterglas werd gemaakt. Dat is één van de basisproducten voor strokarton dat jarenlang in oostelijke delen van Groningen werd gemaakt. Aldert Houwing was eerst werkzaam bij een fabriek in Winschoten waar waterglas (soort lijm) werd gemaakt. Hij ging mee naar Nieuwedam toen daar een tweede waterglasfabriek voor het maken van strokarton in gebruik werd genomen. Tot aan zijn pensioen was hij op de fabriek bedrijfsleider en woonde de familie Houwing in één van de bedrijfswoningen van de fabriek in Amsterdam die tegenwoordig in handen van AkzoNobel is.


Rinie Houwing zorgde vroeger jarenlang voor het gezin en voor het huishouden. Zij was dochter van een schoenenverkoper in Oude Pekela en vertelde tijdens het bezoek van de burgemeester trots hoe haar vader vroeger zichzelf had geleerd om schoenen te maken. Op die manier kon hij in Pekela zelf schoenen maken voor mensen die grote maten nodig hadden. Aldert Houwing was vroeger jarenlang scheidsrechter in het voetbal. Na de verhuizing naar Texel was hij een aantal jaar wedstrijdleider bij de Cocksdorper Kust Zeilvereniging. Hij was tevens actief bij het transport van de Ronde om Texel waar Thalia en Willem eveneens jarenlang bij betrokken zijn geweest. Volgens Aldert Houwing is het goed wonen op Texel. "Texelaars en Groningen lijken wel op elkaar, ze hebben allebei iets eigenwijs."