Bert Dennenberg. Tekst en foto: gemeente Texel.
Bert Dennenberg. Tekst en foto: gemeente Texel. Foto: gemeente Texel

Vijfjarenplan 320 kilometer Texelse wegen

De gemeente Texel beheert 320 kilometer aan wegen en fietspaden op het eiland: eigenlijk alle verharding, behalve de Pontweg tussen de veerhaven en Den Burg – daar gaat de provincie over. Elke vijf jaar wordt een nieuw plan gemaakt voor het beheer en onderhoud van deze wegen. In dit plan staat waar en wanneer aan de weg gewerkt gaat worden. Wegbeheerder Bert Dennenberg legt uit hoe dit in z’n werk gaat.

In 2018 is het huidige plan voor de wegen door de gemeenteraad vastgesteld. Dit plan bevat een concrete planning voor het wegonderhoud. “Die is niet zomaar uit de lucht gegrepen”, vertelt Bert. “Voor het plan doen we eerst eilandbreed een inspectie aan de wegen. Er wordt gekeken naar gaten, scheuren, hoe oud de weg is en of de weg nog voldoet aan de huidige eisen, zoals bijvoorbeeld de breedte.” Uit de inspectie komt een lijst met wegen die onderhoud behoeven. 

Afstemmen

“Vervolgens gaan we om tafel met onder meer de gemeentelijke rioolbeheerder. Waar moet hij onderhoud plegen of riolering vervangen? Kunnen we die werkzaamheden combineren? Dan hoeft de weg immers maar één keer open.” Bert houdt ook nauw contact met nutsbedrijven, om te weten waar en wanneer kabel- en leidingwerkzaamheden plaatsvinden. “Zo heeft drinkwaterbedrijf PWN de leiding onder de Oostkaap onlangs vervangen: daar brengen wij in april 2023 grasbetontegels aan. Dat is perfect afgestemd: tegen die tijd is de berm goed ingeklonken.” Soms loopt de planning minder voortvarend: “Langs het Mienterglop willen we al enige tijd graag bermverharding realiseren. Het waterleidingbedrijf moet daar ook aan de slag, maar hun planning sluit helaas niet aan bij die van ons. Daarom worden de wegwerkzaamheden daar opgeschoven.” 

Plannen

Omdat Texel een toeristische gemeente is, zorgt de gemeente dat werkzaamheden aan belangrijke wegen bij voorkeur niet plaatsvinden in het hoogseizoen. “Woonstraten kunnen we dan juist wel aanpakken. De grotere wegen doen we dan – indien mogelijk - buiten het seizoen. Wat de planning bemoeilijkt, is de temperatuurgevoeligheid van asfaltwerk. Onder 5 à 6 graden kan asfalt niet aangebracht worden, tenzij de zon schijnt en het windstil is, omdat het niet mag afkoelen vóór de wals eroverheen is gegaan. Daarom kunnen we asfaltwerk pas – uitzonderingen daargelaten - vanaf 1 april plannen.” Ook levertijd van materialen en beschikbaarheid van medewerkers zorgen regelmatig voor uitdagingen binnen de planning.

Inrichten

Als de planning gemaakt is, wordt ook gekeken of er iets veranderd moet worden aan de inrichting van de aan te pakken weg. “Kijk bijvoorbeeld naar de Boodtlaan in De Koog, die in 2023 moet worden. Dit is een 30-kilometerweg, maar de huidige verharding nodigt weggebruikers uit tot harder rijden. Daarom komt er geen asfalt terug, maar we zijn van plan mooie bestrating met een dorpse uitstraling neer te leggen. Bewezen is dat de weggebruiker zijn of haar snelheid hierop aanpast.”


Voor 2023 staat verder onder meer het Hoge Achterom in Den Hoorn op de uitvoeringsplanning; voor de Wilhelminalaan in Den Burg wordt een plan gemaakt. Het nieuwe Beheerplan Wegen, voor 2024 tot 2029, wordt komend jaar voorgelegd aan de gemeenteraad. Op texel.nl/werkaandeweg staan de huidige wegwerkzaamheden.