Siem Zijm geeft een beschouwing op het Tessels dialect.
Siem Zijm geeft een beschouwing op het Tessels dialect. Foto: Jeroen van Hattum

Eigen en vertrouwd

Het voelde meteen vanaf het begin eigen en vertrouwd aan. Herkenbare situaties, bekende mensen op het podium en vooral een Tessels dialect dat veel aanwezigen meteen herkenden en wellicht regelmatig spreken in de praktijk.

Dat was een gevoel dat zaterdagavond naar voren kwam tijdens de nieuwe editie van 'Op sien Tessels' dat zaterdag twee keer in het Eierlandsche Huis in De Cocksdorp werd gehouden. Beide keren (in de middag en de avond) was de zaal goed gevuld met Texelaars van wisselende leeftijden. De toon werd al meteen gezet door Gerard Kuip van de werkgroep dialect van de Historische Vereniging. Hij zette in mooi Tessels uiteen hoe er sinds de laatste 'Op sien Tessels' in De Cocksdorp (acht jaar geleden) het nodige was veranderd. Hij haakte ook in op de moeite die momenteel gedaan moet worden om via de weg De Cocksdorp te bereiken. "Jullie mogen bij de gemeente wel korting op de WOZ aanvragen."


Hans Zuidema riep herkenning op met leuke anekdotes over gasten van vroeger. Toen waren dat volgens hem nog echte badgasten die een paar weken op het eiland bleven, hun rust namen en na de zomer weer vertrokken. "Nu zijn het recreanten die een paar dagen blijven, meerdere auto's meenemen, in een paar dagen alles op de foto willen zetten en ze lopen je het hele jaar voor de poten." Hij had ook een prachtig verhaal over medewerkers van de gemeente die op last van de burgemeester nieuwe straatnaamborden in De Cocksdorp kwamen installeren (zo werd de Duinweg bijvoorbeeld opeens de Langeveldstraat), maar klem liepen op Hein Daalder toen ze het 'paadje van Daalder' een nieuwe naambordje wilden geven. De medewerkers werd duidelijk te verstaan gegeven dat 'hij Hein Daalder was' en dat er helemaal niets ging veranderen aan de naam van zijn pad. 


Siem Zijm gaf een beschouwing van het Tessels dialect waarvan hij vroeger als kind werd geacht het buitenshuis niet te spreken. Op latere leeftijd begon hij steeds meer de waarde van het dialect in te zien. "Toen ben ik het ook bewuster gaan spreken." De vraag is volgens hem echter voor hoe lang. "Mijn kinderen spreken het niet en ik weet niet wat mijn kleinkind straks zal gaan doen." Hetty Kooger liet weten dat zij in de Albert Heijn toeristen soms in het Tessels dialect toespreekt om ze mee te geven waar ze zijn: op Texel. 

Andere sprekers waren Nel Kuip-Van Heerwaarden, Gelein Jansen, Irene Zegers-Broekman, Piet Zijm en Martha Witte-de Kind. Gerrit Terwindt en Aart van den Brink zongen diverse liedjes in het Tessels. Ina Schrama luisterde de voorstellingen op door bij iedereen wat meer te vertellen over zijn of haar Texelse achtergrond.