Fietsersbond Texel voert actie tegen paatjes op fietspaden zoals hier in de Ruyterstraat.
Fietsersbond Texel voert actie tegen paatjes op fietspaden zoals hier in de Ruyterstraat. Foto: Fietsersbond Texel

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Fietsersbond Texel start Paaltjesactie

Algemeen

Fietsersbond Texel voert actie tegen paaltjes op fietspaden. Het gaat om de bekende rood-wit gestreepte paaltjes die meestal in het midden staan om auto’s te weren. “Maar de fietsers dragen de last”, meldt de Fietsersbond. Soms blijft de trapper erachter haken, of fietsers rijden er tegenaan omdat de paaltjes in de drukte niet goed zichtbaar zijn. Dat gebeurde laatst op De Ruyterstraat, waar op 30 meter afstand drie van de paaltjes staan, waarvan eentje inmiddels scheef door die botsing van de fietser.

“Meestal zijn die paaltjes helemaal niet nodig. Er zijn fietsvriendelijke manieren om auto’s tegen te houden, bijvoorbeeld met een verbodsbord. Als zo’n paaltje wel zinvol zijn, dan zijn ze vaak niet goed geplaatst of niet goed zichtbaar. Paaltjes moeten bijvoorbeeld niet op de kruising staan, wat nu meestal het geval is, maar 12,5 meter er vandaan. En er moet aan weerszijden voldoende ruimte zijn om erlangs te kunnen rijden”, meldt de Fietsersbond. 

De Fietsersbond roept Texelaars op om via zijn website texel.fietsersbond.nl/paaltjesactie-Texel onnodige of verkeerd neergezette paaltjes te melden. Alle verzamelde klachten gaan dan naar de gemeente. Volgens Fietsersbond Texel, zo’n anderhalf jaar actief, past de actie in het streven om het fietsen op het eiland veiliger en plezieriger te maken en de ruimte voor auto’s en fietsers meer met elkaar in balans te brengen. Zo voerde de bond actie tegen het opheffen van vrij liggende fietspaden bij onder meer de Emmalaan en de Randweg.


Fietspaaltjes bij de OSG naar de Emmalaan, waar veel fietsverkeer passeert. “Een van de paaltjes staat midden op het pad van aankomende fietsers. Verder voldoen ze niet aan eisen herkenbaarheid”, meldt Fietsersbond Texel. 

Foto Fietsersbond Texel