Gedeputeerde Esther Rommel en wethouder Rikus Kieft bij Stayokay.
Gedeputeerde Esther Rommel en wethouder Rikus Kieft bij Stayokay. Foto: Jeroen van Hattum

Aanpak stikstofproblematiek lijkt behapbaar te worden op Texel

De provincie Noord-Holland en diverse organisaties op Texel hebben woensdagavond bij Stayokay in Den Burg met elkaar gesproken over een gebiedsgerichte aanpak van de landelijke stikstofproblematiek.

De provincie Noord-Holland is bereid voor Texel een lokale gebiedsgerichte aanpak op te stellen (maatwerk) en kwam daarvoor naar het eiland om met vertegenwoordigers van diverse Texelse organisaties te praten. Onder hen gedeputeerde Esther Rommel die als provinciebestuurder de aanpak van stikstof in Noord-Holland op haar bord heeft.

Zij liet weten dat de stikstofkaart die in juni landelijk nog veel ophef en onrust veroorzaakte van tafel is. Er moet lokaal bekeken moet worden wat er al gedaan is om de uitstoot van stikstof terug te dringen en wat er nog gedaan kan worden om het nog verder terug te dringen. Leidend is daarbij de kritische depositiewaarde oftewel de grens waarbij de neerslag van stikstof (in de vorm 

De provincie bracht onder meer naar voren dat inmiddels 63 procent van de gebieden op Texel die onder de Natura 2000-wetgeving vallen voldoet aan de kritische depositiewaarde. Texel voldoet daarmee al aan het percentage van 50 procent dat volgens het Rijk in 2025 moet zijn bereikt. In 2030 moet 74 procent van oppervlakte van de Natura 2000-gebieden in Nederland aan de kritische depositiewaarde voldoen. Dat betekent dat er op Texel de komende jaren nog 11 procent te gaan is.

De provincie liet ook een berekening zien dat 37 procent van de hoeveelheid neergeslagen stikstof op het eiland uit het buitenland komt. Van de landbouw komt 17 procent van de uitstoot, er komen kleine percentages van vervoer, industrie, wegverkeer, scheepvaart komt en 29 procent van de gemeten uitstoot op Texel is nog niet verklaarbaar. In de duinen wordt meer stikstof gemeten dan het zogeheten AERIUS model (berekeningsmodel van het RIVM) weergeeft. Het RIVM doet op dat front momenteel nader onderzoek voor opheldering en dat onderzoek moet eind dit jaar klaar zijn. Het betekent al met al dat Texel er rooskleuriger voorstaat dan het in juni leek toen het kabinet de stikstofkaart presenteerde die veel opschudding en onrust bij met name de agrarische sector teweeg bracht. Er moet de komende jaren echter nog wel het nodige gebeuren. Meer op pagina 2.