Elias bij zijn vertrek uit de Texelse gemeenteraad in 2020.
Elias bij zijn vertrek uit de Texelse gemeenteraad in 2020. Foto: Job Schepers

Elias kandidaat voor provincie

Hij was op jonge leeftijd al ruim twee jaar raadslid op Texel en mogelijk wordt hij volgend jaar Statenlid van de provincie Noord-Holland.

De 22-jarige Elias Marseille, zoon van Hans Marseille en Wikke Huizing in Den Burg, staat elfde op de concept-kandidatenlijst van GroenLinks voor de Provinciale Statenverkiezingen die op 15 maart 2023 worden gehouden. De lijst werd van de week gepresenteerd door GroenLinks. Zaterdag 26 november stellen de leden van GroenLinks in Noord-Holland de lijst definitief vast tijdens een Provinciale Ledenvergadering. 


Elias kwam in 2018 op 18-jarige leeftijd in de Texelse gemeenteraad en mocht zich toen een week lang het jongste raadslid van Nederland noemen. Hij zat op dat moment in de zesde klas van het VWO op de OSG in Den Burg. Begin 2019 werd hij de jongste fractievoorzitter van GL in Nederland na een aantal personele wijzigingen in de fractie als gevolg van het voortijdig vertrek van wethouder Sander van Knippenberg. In september 2020 vertrok Els als raadslid op Texel vanwege studie aan de overkant. Op het moment woont hij in Amsterdam waar hij Duitse Taal- & Cultuurwetenschappen studeert. Daarnaast is Elias eigenaar van Werken op Texel dat vakantiekrachten aan ondernemers op Texel. 


De kandidatencommissie van GroenLinks zegt onder de indruk te zijn van de persoonlijke ontwikkeling die Marseille de afgelopen jaren heeft doorgemaakt. “Elias weet haarfijn te verwoorden wat er leeft en speelt in de Kop van Noord-Holland en op Texel, bijvoorbeeld op het gebied van duurzame energie en wonen. Dit geluid is een zeer waardevolle toevoeging voor GroenLinks. Hij weet op een verfrissende wijze standpunten over het voetlicht te brengen en neemt graag initiatieven.”


In totaal staan er 21 kandidaten op de kieslijst van GL voor de Statenverkiezingen in 2023. Volgens de partij is het gebalanceerde conceptlijst te komen die recht doet aan belangrijke uitgangspunten van GroenLinks. "Het representeert Noord-Holland is in al haar facetten met nieuwe en ervaren kandidaten.”