Afbeelding
Foto: Job Schepers

Broers Luuk en Finn delen motorpassie

De één start zaterdag in de 65 cc, de ander moet na een val van enkele weken geleden noodgedwongen toekijken met een gebroken arm. Eén ding is hetzelfde: racen is de grote passie van Luuk (8) en Finn (7) Klein Woolthuis.

We spreken af bij de jonge crossers thuis in Oudeschild. Luuk legt maar direct uit hoe de vork in de steel zit. "Papa deed ook altijd aan motorcross en toen we jong waren hadden we al een elektrische crossmotor waarmee we in de tuin crosten. Op een gegeven moment heeft papa stiekem een pw (de opstartmotor red.) gekocht. Mama wist dat niet, totdat ome Otto (Goënga red) hem kwam brengen met de nummers."


Vader Bonne Klein Woolthuis (voorzitter van de MAB) en moeder Caroline horen het verhaal lachend toe. Caroline: "Ja, zo ging het wel ongeveer, maar inmiddels is het een echte motorcrossfamilie. Ik sta regelmatig te vlaggen en ik ga mee naar alle wedstrijden. We gaan naar ongeveer vijftien wedstrijd van de MON (Motorsport Organisatie Nederland) in Brabant. Dan is het vrijdag weg en zondag terug."


Bonne vult aan: "Dat maakt het ook een heel sociale sport. Je staat een heel weekend met andere crossouders op een camping. Sommige ouders heb ik vroeger zelf tegen geracet. Ik race zelf overigens al een tijd niet meer, maar heb van mijn twaaflde tot mijn 25/26e geracet."

Nergens zonder Otto

De opmerking dat Bonne dan in ieder geval niet snel schrikt als er wat stukgaat aan de motor, wordt lachend en nederig van tafel geveegd. "Zonder Otto zouden wij niet crossen, niet op dit niveau tenminste, laat dat duidelijk zijn. Hoe vaak die niet wat heeft gerepareerd in de avonduren, daarzijn we heel dankbaar voor. En ook tijdens de races in Brabant is er regelmatig contact via telefoon of app. Hij is sowieso enorm betrokken. Via de transponders zijn de tijden van trainingen en wedstrijden ook op afstand te volgen en vaak krijgen we al appjes als 'dat ging lekker zeker', voor we zelf verslag hebben kunnen doen. Dat tekent hem als persoon."

Op een gegeven moment heeft papa stiekem een pw gekocht. Mama wist dat niet


De andere jonge motorcourreur is iets minder aanwezig tijdens het interview. Drie weken geleden brak hij tijdens het crossen zijn arm en die zit nu in een mitella. Hij stond eerste bij het clubkampioenschap op Texel en hij zou starten in de Gerrit Zijm Race, in de 50 cc met motorcrossvriend Jay uit Weert. De teleurstelling daarover is best groot, al ziet Finn ook positieve kanten aan de gebroken arm. "Ik kreeg wel van veel mensen snoep", stelt hij tevreden vast. 


Hoewel ze vaak op Texel rijden, zijn de mogelijkheden hier beperkt. In Noord-Brabant - eerder in deze krant al het Mekka van de motorsport genoemd - kunnen Luuk en Finm het opnemen tegen een groter en sterker deelnemersveld op grotere banen. "De eerste keer was dat echt heel, heel, heel spannend. Nu vind ik het gewoon echt heel leuk", vertelt Luuk. 


Zondag staat de oudste van de broers aan de start met Kash van Hamond, een negenjarig talent uit het Brabantse Best die zelfs al Europese wedstrijden rijdt. Toch is de winst voor het duo lang niet zeker. "Jann Huisman en Teunis Spijkerman zijn ook heel snel. Maar een podiumplaats moet zeker lukken."


Trots laat Luuk de eerste beker zien die hij op hoog niveau won, een tweede plaats in een MON-wedstrijd. Voor de prijzen lijken de broers sowieso straks wel een kamer aan te mogen bouwen. Finn won al een beker die net zo groot is als de 7-jarige zelf en Luuk denkt dat hij in totaal al wel dertig tot veertig bekers heeft gewonnen.


Een interview met deze crosstalenten is niet compleet zonder een kijkje naar de motoren zelf natuurlijk. In de schuur staan op een rij de helmen van Bonne, die hij weer kreeg via meervoudig Nederlands kampioen Erik Eggens. "Wij kennen hem goed. Net als Glenn Coldenhoff trouwens, daar hebben de jongens een pak en een helm van gekregen."


Als Luuk wordt gevraagd hoe zijn klasgenoten van de Jozefschool reageren op zijn opvallende hobby, vertelt hij dat klasgenoot en goede vriend Joris Rikkenberg ook aan motorcross doet. Die doet komende zondag ook mee. Wat de andere kinderen precies van motorcross vinden, weet hij eigenlijk niet. Zijn moeder stelt voor dat hij dan de hele klas maar uit moet nodigen om zondag te komen kijken, publiek is immers welkom.


De jongens vinden het interview spannend, begrijpelijk. Met hoge snelheden over een crossbaan met heuvels is een eitje, een journalist die langskomt is andere koek. Toch zijn ze wat trots als ze met hun motor op de foto mogen, die speciaal voor het moment uit de schuur wordt gehaald. "Met de elektrische motor mochten ze wel over het grass crossen, dat vinden we deze motoren niet zo'n goed idee", lacht Caroline. 

Erg enthousiast is Finn eerst niet voor de foto. Maar als de mitella af is en hij op het zadel is geklommen, glundert hij alweer van oor tot oor. De redacteur belooft dat ze bij hem nog een keer terugkomen als hij weer wedstrijden mag rijden. Zondag moet hij dan wel toekijken, maar hij is vastberaden volgend jaar weer mee te doen.


Om 10:30 uur begint zondag de anderhalfuurscross voor de jeugd op brommers, de 50cc, 65cc en de 85cc klasse. Om 13:00 uur begint de cross voor de 125cc of hoger op en rond het terrein van de MAB Club aan de Hoofdweg in Eierland.