Joram Timmerman aan het werk langs om producten voor de gerechten te zoeken.
Joram Timmerman aan het werk langs om producten voor de gerechten te zoeken. Foto: Aangeleverd

Smaakexplosies en subliem mondvermaak

"Vijftien gangen lang sublieme mondvermaakjes op kwalitatief zeer hoog niveau, smaakexplosies en alles beeldschoon opgediend." 

Lovende woorden in restaurantgids Lekker 2023 voor Het Kook Atelier van Joram Timmerman en Valerie Jongeneel dat dit jaar voor het eerst in de Top 100 van de toonaangevende restaurantgids staat. Het Kook Atelier kwam in 2019 binnen in de Top 500 van de Lekker (het restaurant zat toen nog aan de Gravenstraat in Den Burg) en stijgt nu naar de 73ste plaats in de Top 100 van het blad. Volgens de keurmeesters van de Lekker presteert patron-cuisinier Joram Timmerman het om vijftien gangen lang de smaakpapillen optimaal te prikkelen. Dat gebeurt met zilte groente uit eigen tuin, vis, schaal- en schelpdieren, wildpluk, biologisch geteelde bloemen en kruiden waarvoor een speciaal zaai- en oogstplan is gemaakt. Een compliment is er voor gastvrouw-sommelier Shari Schuurman die sympathiek, charmant en goedlachs de gerechten uitserveert. Ze voorziet de gasten van wijn die naadloos aansluit op het complexe smaakpalet. 

 

Hotel-restaurant Bij Jef van Jef Schuur en Nadine Mögling stijgt in de nieuwe Lekker van de 26ste naar de 21ste plaats in de Top 100. Het restaurant staat daar al elf jaar in en presteert het om elk jaar weer wat verder te stijgen richting de absolute top. Volgens de keurmeesters verdient het restaurant het aan alle kanten. De keurmeesters genieten er van maaltijden waarbij lokaal en kosmopolitisch hand in hand met elkaar samengaan. Dat gaat gepaard met een voortreffelijke wijnkeuze van Nadine. "Wijn en spijs lijken voor elkaar gemaakt." De gids spreekt verder van een gastronomische beleving pur sang met wat er allemaal op tafel voorbij komt. De broodjes van Jef ('een guilty pleasure van de chef') worden genoemd en er is aandacht voor de imponerende biologische moestuin die aan de andere kant van het Hoge Achterom ligt en door een team van Bij Jef wordt onderhouden. 

 

't Pakhuus van Boy Schuling en Felicia Siebert in Oudeschild en Bosq van Robin en Marlies Koenen aan de rand van De Dennen zijn beiden opgenomen in de Top 500 van de Lekker 2023. De Eilandkeuken in Den Burg en Rebecca in De Waal zijn daar voor het eerst in jaren een keer niet te bekennen. 't Pakhuus serveert volgens de keurmeesters een aaneenschakeling van prachtig op elkaar afgestemde smaken met een hoogwaardige kwaliteit. Toppertje is de zacht gestoofde hachee van ossenstaart. "En dat alles in een voorbeeldige prijs-kwaliteitverhouding, dus we snappen wel waarom het hier zo druk is."


Bij Bosq genieten de keurmeesters van een heerlijke maaltijd plus bijbehorende wijn. "De gasten zijn overwegend van hogere leeftijd en we horen veel Duits om ons heen." Puntje van kritiek van de keurmeesters is dat ze weinig typische ingrediënten van Texel terugzien het bord en dat een aantal garnituren koud zijn. De gerechten en de wijnen sluiten mooi op elkaar aan en de keurmeesters genieten van een nagerecht met amandelcake, rabarber, aardbei, pistache en sorbet van roos en perzik. 


De Lekker kent een team van 47 professionele proevers die een link hebben met de horeca en anoniem werken. "We beijveren een onafhankelijke en objectieve gids. De rapporteurs krijgen elk een lijst van te bezoeken restaurants en gaan nooit naar een restaurant dat het jaar ervoor door hen is bezocht om objectieve waarneming te waarborgen."