Een blije Denise Betsema kan weer eens juichen bij een mooie overwinning.
Een blije Denise Betsema kan weer eens juichen bij een mooie overwinning. Foto: Alain VDP Vandepontseele

Denise Betsema zaterdag in actie op EK veldrijden in Namen

Denise Betsema doet komende zaterdag 5 november in het Belgische Namen (Walloniƫ) mee aan het Europees kampioenschap veldrijden. De wedstrijd - vooraf al als zwaar bestempeld - begint zaterdagmiddag om 15:00 uur.

De Texelse heeft haar zinnen gezet op een goed resultaat tijdens het EK. Dat werd een jaar geleden gehouden op de VAM-berg in Drenthe en toen had Denise een 'off-day' waardoor ze op een teleurstellende vijfde plaats eindigde. Het is komend weekend de vijfde keer dat ze deel uitmaakt van de Nederlandse selectie voor een Europees kampioenschap. Haar eerste EK was in 2017 in het Tsjechische Tabor waar ze destijds negende werd. In 2018 pakte ze brons op het EK in Rosmalen, in 2020 werd ze vierde (eveneens in Rosmalen) en vorig jaar dus vijfde in Drenthe.


Denise maakt op het EK deel uit van een selectie van liefst twaalf Nederlandse veldrijdsters. Dat zijn er twee meer dan gebruikelijk en dat is volgens de Koninklijke Nederlandse Wielrenunie te danken aan de goede prestaties van de Nederlandse veldrijdsters. Meer dan acht van hen staan in de top vijftig van de internationale ranking van de UCI waardoor er twee junioren extra mochten worden toegevoegd. Denise staat op het moment tweede in de ranking met 2507 punten. Lucinda Brand staat eerste, Fem van Empel derde.

In het Belgische Ruddervoorde gaf Denise afgelopen zaterdagmiddag haar visitekaartje af; ze pakte daar haar eerste overwinning van dit seizoen. Dat was tijdens de eerste wedstrijd voor het klassement van de Superprestige. Na een prima start kon ze ronde na ronde een hoog tempo aan de dag leggen op het parcours dat haar - mede door een zandstrook - goed ligt. Annemarie Worst, Ceylin Alvarado en Inge van der Heijden moesten het hoofd buigen waarna Denise in de laatste ronde haar voorsprong kon uitbreiden tot een halve minuut zonder tot het uiterste te hoeven gaan. 


Bij de wereldbekerwedstrijd in het Belgische Maasmechelen werd Denise zondag voor de vierde keer vierde in het huidige wereldbekerwedstrijdseizoen. Dat was opnieuw net naast het podium en ook niet wat ze had gehoopt. Pluspunt was volgens haar wel dat ze voelt dat haar vorm goed is en dat biedt perspectief voor de komende dagen. Komende dinsdagmiddag komt de Texelse eerst nog in actie op de Koppenbergcross in het Oost-Vlaamse Melden en daarna wacht komende zaterdag het EK in het Waalse Namen.