Klaverjassers strijden om kampioenschap


Twaalf koppels strijden dit jaar om de kampioenstitel van het klaverjassen op Texel. Erik Boogaard en Ronald Eelman zijn de titelverdedigers en zij zijn vast van plan de titel te prolongeren. De start is in ieder geval veelbelovend. 

Op de eerste avond wordt altijd geloot en krijgen de koppels een “rugnummer” toebedeeld. Erik Boogerd en Ronald Eelman – de titelverdedigers dit jaar – trokken rugnummer één. Puur toeval volgens de klaverjasclub maar de beide heren vonden het alleen maar logisch. En ze maakten het helemaal waar op de eerste avond. Met drie hoge scores én een uitschieter van 2045 punten werd de rondewinst binnengehaald. Zij haalden 7200 punten. 

John Vlaming en Lieuwe van der Veen – ook titelkandidaten trouwens – haalden de tweede plaats binnen. Eveneens met drie gelijkmatige spelletjes, maar dankzij een pot van 2281 punten haalden zij 7035 punten. Gerard Witte en Jaap van der Slikke spelen dit jaar voor het eerst samen. De heren konden elkaar uitstekend vinden en haalden een keurige derde plaats binnen met 6837 punten. Dat was mede te danken aan maar liefst 6 marsen. Bij een mars worden alle slagen binnengehaald en dat levert 100 punten bonus op. 

Bas Tromp en Frans Stark begonnen ijzersterk met een spel van 1970 punten, maar konden dit hoge niveau niet helemaal handhaven. Evengoed was de score van 6740 punten goed voor de vierde plaats. Muus Smit en Jos Veeger wisten vorig jaar met een fantastische eindsprint zich nog in de top-3 te spelen. Zij begonnen wat stroef, maar het ging steeds beter lopen. Zij haalden 6443 punten en dat was goed voor de vijfde plaats. Er werden volgens de klaverjasclub tijdens de speelavond best veel punten bij elkaar gespeeld. "Het gemiddelde was met 6295 punten best hoog. Er werden 28 marsen gespeeld en ook dat is aan de hoge kant."