College streeft naar aanbesteding Thijssehuis zonder 'open einden'

Het college streeft ernaar om bij de aanbesteding van de bouw van het Thijssehuis in Den Burg zoveel mogelijk 'open einden' en onzekerheden in de aanbesteding te voorkomen.

Dat hebben burgemeester en wethouders laten weten in antwoord op vragen van het CDA over de bouw van het nieuwe cultuurcentrum aan de Keesomlaan op de plek van het gebouw van de Thijsseschool. Volgens CDA-raadslid Veronne Koot doen aannemers op het moment aanbestedingen met ‘open einden’ erin vanwege de stijgende materiaalkosten. Dat moet bij aannemers het risico op faillissementen verkleinen.

Volgens Koot kan dat echter gaan schuren met het budgetrecht van de raad als het cultuurcentrum ook via een aanbesteding met een ‘open eind’ zou worden gebouwd. De raad heeft in september een investeringsbudget van €9,2 beschikbaar gesteld en het is niet de bedoeling dat het college daar aan voorbij gaat.

Het college stelt ‘via de aanbestedingsvoorwaarden in te willen zetten op het zoveel mogelijk voorkomen van open einden en andere onzekerheden'. "Op basis van het aanbestedingsresultaat maken wij een risicoanalyse."  Daarna wordt de raad bij de conclusies van het college betrokken. Dat laatste moet gebeuren zonder dat dit het project cultuurcentrum onnodig wordt vertraagd.

Voor de goede orde: er is sprake van een beschikbaar gesteld budget van €9,2 miljoen voor de stichting van het Thijssehuis, maar dat is exclusief BTW. Met BTW erbij wordt het €10,7 miljoen. Het college houdt rekening met 20 procent aftrekbare BTW voor de bibliotheek.