SV De Koog is niet onder de indruk van Egmondia.
SV De Koog is niet onder de indruk van Egmondia. Foto: Willem Sangers

Blauwe trein op stoom

SV De Koog heeft zondagmiddag thuis op eigen veld tegen Egmondia een knappe 3-2 overwinning geboekt. De ‘hel van Jantie Maas’ bleek een onneembare vesting voor de potige mannen uit Egmond aan Zee.

Mooie goals, vreemde doelpunten, een gemiste penalty in de 93ste minuut en geruzie in en naast het veld; het was een wedstrijd die volgens SV De Koog menigeen nog lang zal heugen. Binnen een kwartier stond SV De Koog 2-0 voor. De 1-0 viel, zoals vaker dit seizoen, na een lange rush van Rik Bijpost. Zijn solo’s zijn een plaag voor elke verdediging. Bijpost leek te stranden op 11 meter van het doel van Egmondia, maar bij het wegschieten kwam de bal tegen zijn knie waarna de bal evengoed nog in het doel verdween. De 2-0 was nog kolderieker. Een ingooi tegen de achterlijn aan werd met het hoofd verlengd door Robin Schoo. Een verdediger van Egmond liep pardoes de bal in eigen doel.

Na de 2-0 voorsprong werd SV De Koog tot ver op eigen helft teruggedrongen door Egmondia. Een groot aantal weggeven vrije trappen op 25/30 meter van het doel veroorzaakte het nodig gevaar. Door meerdere kordate optredens van Koog-keeper Perry Farla leek SV De Koog de rust zonder tegendoelpunt te halen. Enkele minuten voor de theepauze counterde Egmondia toch naar 2-1. In de tweede helft geen goed voetbal van beide partijen. Het was buffelen. Er werd, soms zelf letterlijk, geknokt voor elke bal. Omdat ook het meegereisde publiek uit Egmond zich actief in woord en gebaar ging bemoeien met de wedstrijd was het bij vlagen zelfs grimmig. Na een scherp aangesneden vrije trap wist Steffan Vlaming met een prachtige kopbal via de onderkant van de lat de 3-1 aan te tekenen. Drie minuten later stond het echter weer 3-2. Een aanval van Egmondia door het midden werd vakkundig uitgespeeld. Daarna was het vooral Egmondia met het balbezit. De Koog kwam er nog één keer gevaarlijk uit. Een solo van de hardwerkende spits Daan Eelman op de achterlijn van Egmondia had een beter lot verdiend.

Het was een meeslepend en soms zelfs verhit voetbalgevecht. Zeker toen de scheids in de 93ste minuut floot voor een penalty voor Egmondia na een overtreding van Vlaming. De spanning liep op. Gelukkig voor iedereen met een Koog-hart bleef keeper Farla, alias ‘the iceman', ijzig kalm. De prima ingeschoten penalty werd katachtig gestopt. Een explosie van blijdschap volgde, zeker toen de scheidsrechter vlak daarna voor de laatste keer floot. De drie punten bleven op het eiland. Aankomende zondag gaat SV De Koog op bezoek bij Zeemacht in Den Helder.