Dana overhandigt een certificaat aan één van de leerlingen.
Dana overhandigt een certificaat aan één van de leerlingen. Foto: Blagoeva, Yordanka

Steun Studiefonds Dana voor leerlingen

Stichting Studiefonds Dana, vernoemd naar Dana Ivanova Blagoeva die van 1994 tot 1998 op Texel woonde, heeft in de Bulgaarse stad Dimitrovgrad een aantal leerlingen aan schoolboeken geholpen.

De stichting werd in 1999 door Betsie Verhoeven, Gerrit Verhoeven, Yvonne Bruining en Nico Stoter in het leven geroepen om Dana te helpen. Zij hadden haar leren kennen toen ze als vluchteling op Texel woonden en wilden haar de kans bieden om te kunnen studeren. 


De stichting bestaat nog steeds en steunt sinds 2012 leerlingen op het Gymnasium voor talen van dr. Ivan Bogorov aan schoolboeken. Dimitrograd is de stad waar Dana van 2001 tot 2006 studeerde. Daarna volgde ze tussen 2006 en 2012 twee studies in London. De leerlingen Blagovesta Georgieva, Ivan Lechev en Nikolai Rusev kregen schoolboeken van het fonds. Dat was op basis van hoge resultaten die zij hadden behaald bij regionale en landelijke schoolwedstrijden. Het geld werd opgehaald door de donateurs van Studiefonds Dana (www.studiefondsdana.nl), de bestuursleden en met behulp van een groentestalletje dat al jaren bij Gerrit en Betsie in Den Burg in de tuin staat.

Dana kwam zelf ook nog in actie voor de school in Dimitrograd door drie mille op te halen om een werkboek over Europa - dat de leerlingen voor school hadden gemaakt - te laten uitgeven. Dat gebeurde via haar werk bij het bedrijf TTEC in Bulgarije waarvoor ze al diverse jaren werkzaam is bij Hewlett-Packard. Ze diende een aanvraag bij de Stichting TTEC, kreeg daarbij steun van diverse collega's waarna het hoofdkantoor van TTEC steun voor het uitgeven toezegde. Het boek (Let's get to know Europe' wordt als werkboek gebruikt op scholen in Dimitrograd en omgeving om meer over de Europese Unie te leren.