Fiet van Beek leest een gedicht voor bij het kunstwerk in De waal. Rechs in beeld kunstenaar Ton Kalle (bruine broek).
Fiet van Beek leest een gedicht voor bij het kunstwerk in De waal. Rechs in beeld kunstenaar Ton Kalle (bruine broek). Foto: Rob Teisman

Twee zusters tot in eeuwigheid op Texel

Twee kunstwerken in de vorm van grote stenen banken gemaakt van zwerfkeien, die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Deze zusterkunstwerken - die respectievelijk staan in De Waal en Waalenburg - werden zaterdag officieel onthuld in aanwezigheid van de kunstenaar Ton Kalle. De kunstwerken staan er al een tijd, maar door de coronapandemie was van een officiƫle onthulling nog niets terechtgekomen.

De plichtplegingen begonnen in De Waal waar het kunstwerk 'Tussen de sterren werd onthuld'. Nadat iedereen zich had verzameld in dorpshuis De Wielewaal werd een lezing gegeven door Arthur Oosterbaan die de herkomst van zwerfkeien in ons landschap toelichtte en aansluitend daarop het ontstaan van het huidige Texel. Het oude land van Texel is 150.000 jaar oud, veel ouder de rest van het Waddengebied. "Maar", zo sprak de conservator van Ecomare, "voor een geoloog is het piepjong. De rode rots van Helgoland komt uit het Trias, dat is ongeveer 200 miljoen jaar oud en het gesteente van die zwerfkeien is meer dan 550 miljoen jaar oud."


De stenen werden in de ijstijd van 150.000 jaar geleden met het ijs vanuit Scandinaviƫ deze kant op gestuwd. Vissers vinden regelmatig vissen in hun netten en ook bij het graven van de ringsloot om Waalenburg werden twee grote zwerfkeien opgegraven (deze staan nabij natuurcentrum De Marel.) De zwerfkeien waarvan het kunstwerk van Ton Kalle zijn gemaakt, komen uit een steengroeve uit Duitsland en wegen zo'n twee ton.


De zwerfkeien die werden opgegraven bij Waalenburg zaten eerder onder brakwaterpokken, maar nadat deze stenen het slachtoffer werden van vandalisme, de stenen werden met graffity onder handen genomen, sneuvelden deze pokken bij herstelwerkzaamheden. Arthur Oosterbaan sprak de hoop uit dat deze kunstwerken niet door onverlaten beschadigd worden.

 Kuntwerken in de dorpen

Tussen de sterren is mogelijk gemaakt met geld van het Texelfonds (beschikbaar gesteld door TESO) om in ieder dorp een kunstwerk te plaatsen. Na de realisatie van dit kunstwerk bij de Waalder kerk, is het alleen nog wachten op Den Hoorn en De Koog. Wethouder Remco van de Belt trok een doek van het informatiebord af en sprak de aanwezigen kort toe. Daarna droeg eilanddichter Fiet van Beek het speciaal voor de onthulling geschreven gedicht voor (zie pagina 1.). Nadat diverse sprekers het woord hadden gevoerd, vertrok het gezelschap met de Jan Plezier naar Waalenburg en daar het kunstwerk Heb jij die vogel gezien onthuldeOok hier nam Van den Belt het woord. "De ruwe veldkeien van het beeldhouwwerk verwijzen naar de oertijd toen de gletsjers van de voorlaatste ijstijd hier de aarde vormden. De gepolijste delen vertellen het verhaal van de boeren die het wilde geulengebied in cultuur brachten en de huidige inspanningen om landbouwgrond weer terug te geven aan de natuur. Het idee van de dorpscommissie was dat de twee banken samen als een verbinding zouden werken. Tussen dorp en polder. Tussen mens en natuur,. Tussen toekomst en verleden. Dat is een mooie gedachte die ik van harte ondersteun."


Het kunstwerk in Waalenburg is mogelijk gemaakt door sponsoren. Een groot aantal was bij de onthulling aanwezig. Het onderhoud en de aansprakelijkheid voor het kunstwerk in Waalenburg ligt bij Natuurmonumenten, de gemeente heeft deze verantwoordelijkheden in De Waal.