De organisatie van de MAB Club is er klaar voor.
De organisatie van de MAB Club is er klaar voor. Foto: MAB

4 uurs cross bij MAB

Zelfs in Noord-Brabant - toch het Mekka van de Nederlandse motorcross - kijken ze volgens Otto Goënga uit naar 'de sloot', onderdeel van de Gerrit Zijm 4 Uurs Cross die zondag wordt verreden op en rond de crossbaan van de MAB Club.

Om 10:30 uur begint de anderhalfuurscross voor de jeugd op brommers, de 50cc, 65cc en de 85cc klasse. Om 13:00 uur begint de cross voor de 125cc of hoger. Net als eerdere edities gaat de 22-ste editie van de estafette race niet alleen over de crossbaan, maar ook over de landerijen er omheen. "We zijn erg blij met de medewerking van de landeigenaren. Zonder hun hulp is dit spektakel niet mogelijk. Het parcours voor de hoogste klasse is ongeveer vijf kilometer lang. Het is ieder jaar weer puzzelen met de route. Wat hebben de boeren nog op het land staan bijvoorbeeld. Maar de families Langeveld en Van der Heide en ATT Texel plus de mensen van het vliegveld denken altijd in mogelijkheden. Dat maakt het voor ons prettig werken." De motorcrosscommissie met de vrijwilligers zijn al weken aan het opbouwen. Het is voor de MAB Club de grootste motorcrosswedstrijd van het seizoen en dat vergt de nodige voorbereidingen. "We zijn er klaar voor en de voorspellingen zijn prima. Vorig jaar moesten we de wedstrijd uitstellen en dat is funest. Deelnemers van de overkant hebben een weekend geboekt op Texel. Als de wedstrijd dan niet doorgaat, is het niet zo dat ze een week later weer even een huisje boeken. We hebben deelnemers uit het hele land namelijk", vervolgt Otto. 


De crossdag begint met de 50cc-klasse, brommers, 65cc en 85cc. Daarna rijdt de 125cc en meer. De zwaarste klasse rijdt in drietallen, waarbij de rijders elkaar steeds afwisselen. De 50cc en brommers rijden op een parcours van 1.875 meter. De 65cc en 85cc rijden op de motorcrossbaan zelf met uitbreiding. Allen starten om 11 uur met hun wedstrijd. Daarna volgt de 4-uurscross voor de 125cc rijders en meer. 

Publiek is van harte welkom!

Vorig jaar kon het evenement doorgaan, maar was publiek vanwege de coronacrisis niet toegestaan. Dit jaar is publiek weer van harte welkom. "We hopen op veel bezoekers, de toegang is gratis. In de kantine staan de vrijwilligers klaar voor een natje en een droogje. Het is echt een spektakel om eens te komen bekijken", besluit Otto.