Seascouts uit Engeland bij het graf van de omgekomen zeescouts op de Algemene Begraafplaats.
Seascouts uit Engeland bij het graf van de omgekomen zeescouts op de Algemene Begraafplaats. Foto's: Iemelda Witte/Scouting Texel

Eerbetoon seascouts

Een gedenkwaardige ontmoeting. Niet overdreven om dat te zeggen over de vijftig Engelse seascouts die Scouting Texel deze week op bezoek had. Ze brachten onder meer een bezoek aan het graf van de Engelse zeescouts die in 1950 in Het Kanaal zijn verongelukt.

"De grootste vergeten ramp in ons district", vertelde één van de begeleiders. "Het gebeurde in een tijd dat afstanden veel groter waren, tot lang daarna werd er niet meer over gesproken." 


Maar 72 jaar na dato ligt dat heel anders. Nog maar kort geleden werd ter nagedachtenis van de tien verongelukte zeescouts in Londen een grote herdenkingsdienst gehouden. In de kerk waar als eerbetoon een soortgelijke plaquette als op het graf op de Algemene Begraafplaats is geplaatst. De jonge Engelse scouts en hun begeleiders voor wie het de eerste buitenlandse reis is, zagen met eigen ogen het graf dat al die jaren door Scouting Texel in ere wordt gehouden. 

Eén van de meegereisde begeleiders is Alex Petty uit Richmond in Londen, familie van Donald Amos, één van de tien verongelukte zeescouts, toen circa 21 jaar. "Zijn portret stond op de schoorsteenmantel. Maar het verhaal dat bij hem hoorde ken ik niet. Nu wel. Héél indrukwekkend, ook zoals Scouting Texel deze geschiedenis altijd levend heeft gehouden."


De Britten werden gastvrij onthaald door Scouting Texel. Ze werden rondgeleid over de begraafplaats en maakten ook kennis met Joyce Pool en Pip Barnard, schrijvers van jeugdboek Het Kompas, een historische reconstructie van de noodlottige reis en dat werd genomineerd voor de Thea Beckmanprijs. 


De Engelse scouts droegen voor deze gelegenheid een blauw shirt met badges en een kleurige das die in het teken stonden van het bezoek aan Texel. Ze namen ook een kijkje in Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora (foto onder) en bezochten het strand. Woensdagavond genoten ze samen met Scouting Texel van een gezamenlijk maal met stamppotten. 

Bij die gelegenheid overhandigde de Engelse scoutingcommissaris  Owen Purcell ter bezegeling van de vriendschapsband een oorkonde aan Scouting Texel: de Commissioners Commandation Award en een set speciale knopen voor de das. 

Afbeelding