Fietsers langs de Rommelpot. Platform Texel Spreekt gaat over de drie varianten voor de reconstructie.
Fietsers langs de Rommelpot. Platform Texel Spreekt gaat over de drie varianten voor de reconstructie. Foto: Gerard Timmerman

"Texel Spreekt" roept vragen op

Deelnemers van participatieplatform “Texel Spreekt” van de gemeente werden uitgenodigd te reageren op de drie varianten voor de reconstructie van de Rommelpot. Hoornders bleken dit wél te kunnen, maar voor deelnemers van elders van het eiland bleek dit niet meer mogelijk. Hoe zit dat? 


Waarom is de mail ook verstuurd aan deelnemers aan Texel Spreekt die niet uit Den Hoorn komen, die immers geen reactie kunnen geven?

B en w: Momenteel zoeken we uit hoe dit heeft kunnen gebeuren en hoe we dit in de toekomst kunnen voorkomen.

Is het een bewuste keus geweest om Hoornders wél de gelegenheid te geven zich hierover uit te spreken en andere Texelaars niet?

Dit is inderdaad een bewuste keuze geweest. Het zijn Hoornders uit de directe omgeving die veelal gebruik maken van de weg en het fietspad. Naast Hoornders zijn ook stakeholders zoals de VVV en de Fietsersbond benaderd.

Krijgen ook niet-Hoornders alsnog de gelegenheid hun reactie te geven?

Zoals bij de totstandkoming van meerdere bestuurlijke keuzes worden direct belanghebbenden betrokken. In dit geval zijn dat de Hoornders, bedrijven in deze omgeving en een aantal stakeholders vanuit een bredere vertegenwoordiging.

Er is een informatieavond over de Rommelpot geweest in Den Hoorn. Kunt u iets over het verloop en de uitkomst zeggen?

Tijdens de informatiebijeenkomst zijn de kaders en beperkingen aan de orde geweest voor de reconstructie. Daarnaast zijn de varianten toegelicht. Vragen zijn beantwoord en meningen zijn gehoord. Er werd aangegeven dat men niet namens het hele dorp wilde spreken. Mede op aangeven van dat geluid is Texel Spreekt ingezet zodat alle Hoornders in de gelegenheid zijn te reageren.

Wanneer kan de gemeentebestuur (de raad neem ik aan) hierover een voorstel van het college verwachten?

In november gaat het voorstel de bestuurlijke besluitvorming in.

Hoe wordt bepaald wie mag reageren? 

Het platform Texel Spreekt kan zowel Texel breed als per specifieke doelgroep ingezet worden. Per project wordt gekeken wie direct belanghebbenden zijn en daarmee al dan niet kunnen participeren.