Verbazing en onrust over voorstel krimp B&B's naar twee kamers

“Broodroof”, “Aantasting verworven rechten” en “Welk probleem willen ze hiermee oplossen?” Reacties op het nieuws vorige week over het door het college voorgestelde parapluplan verblijfsrecreatie. Heet hangijzer is vooral dat B&B’s vanaf 2026 terug moeten van drie naar twee kamers.


Logiesverstrekkers voelen zich overvallen door het bericht dat wethouder Rikus Kieft vorige week bekend maakte. Tijdens de wekelijkse persbriefing verwees hij naar een raadsinformatiebrief die b en w in augustus aan de raad had gestuurd. Ook Michel Gregoire van ondernemersorganisatie TOP vernam het uit de krant. “Wij waren verrast. Hierover is vooraf geen overleg met ons als sector geweest. Je mag toch verwachten dat als je als gemeentebestuur een uitvoeringsregeling gaat schrijven, dat je dat eerst gaat bespreken met stakeholders zoals KLV (Kleine Logiesverstrekkers), TOP en LTO. De vraag is ook: wat willen ze ermee bereiken? Ik lees bijvoorbeeld nergens dat men de groei aan het aantal B&B’s aan banden willen leggen. En welk probleem willen ze ermee oplossen? Niet duidelijk. Misschien zijn er wel andere wegen om dat op te lossen.

De brief is verstuurd naar de raad op het moment dat die op reces was. Als zij op vakantie zijn, hebben wij het juist erg druk. Ik heb niemand over die raadsinformatiebrief gehoord. Wij gaan nu een mailing sturen aan alle leden van KLV met de vraag wat zij hiervan vinden. Op basis daarvan kunnen bepalen hoe we hiermee verder gaan.”


Meer op pagina 2: "Kan dit eigenlijk wel?"