Henri Venema van de Texelse Apotheek bij de nieuwe uitdeelrobot links naast de ingang.
Henri Venema van de Texelse Apotheek bij de nieuwe uitdeelrobot links naast de ingang. Foto: Gerard Timmerman

Texelse Apotheek installeert uitdeelrobot

In de Texelse Apotheek in Den Burg is deze week een uitdeelrobot geïnstalleerd. Daarmee kunnen mensen met een aangevraagde herhaalrecept hun medicijnen met behulp van een afhaalcode op dit recept zelf “uit de muur” halen in plaats van binnen in de apotheek.


Met deze nieuwe voorziening snijdt het mes volgens apothekers Henri Venema en Jan Klok van de Texelse Apotheek aan twee kanten. “Enerzijds bieden we veel de mensen hiermee zeven dagen in de week 24 uur per dag de gelegenheid hun medicijnen af te halen. Anderzijds kunnen wij hierdoor effectiever werken.”

Ervaring met een soortgelijke service doet de Texelse Apotheek al enige tijd op in De Cocksdorp. Sinds de praktijk en de apotheek van huisarts Van de Bent in de Kikkertstraat is opgeheven staat er in de Plus Supermarkt een uitdeelrobot. Mensen uit De Cocksdorp en omstreken en gasten kunnen hier gebruik van maken. Volgens Klok functioneert het naar tevredenheid van de gebruikers en de apotheek.

Aanvankelijk lag het in de bedoeling deze uitdeelrobot te plaatsen in de nieuwe apotheek in het te bouwen Gezondheidscentrum in Den Burg. Nu dat langer op zich laat wachten en de apotheek door pensionering en andere redenen in korte tijd afscheid heeft moeten nemen van vier gediplomeerde medewerkers, is besloten in de huidige apotheek een uitdeelrobot te plaatsen.

Klok: “Ook in onze sector is sprake van schaarste op de arbeidsmarkt. Het is ons helaas nog niet gelukt om nieuwe gediplomeerde medewerkers aan te trekken. Met deze uitdeelrobot verwachten we Texelaars en gasten die naar onze apotheek komen voor medicijnen zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, ook op momenten dat de apotheek gesloten is.” Voor de machine is de ruimte links naast de ingang zodanig aangepast dat het geautomatiseerde afgiftepunt goed zichtbaar en bereikbaar is. Aan de voorzijde kunnen mensen die een herhaalrecept hebben aangevraagd hun medicijnen zelf “uit de muur” halen. 

Dat werkt zo: als een arts, specialist of andere geneeskundige een herhaalrecept uitschrijft, dan kan de patiënt aangeven of hij of zij de medicijnen in de apotheek wil afhalen of bij de uitdeelrobot. Als dat laatste het geval is dan krijgt degene voor wie het recept is via sms een afhaalcode toegestuurd. Na het intikken van de code kunnen de medicijnen uit de muur worden gehaald. Voor wie een nieuw recept krijgt verandert er niets. Dan geeft de apotheek, zoals verplicht is, bij het uitreiken van de medicijnen een mondelinge toelichting, zoals over het gebruik, evt. bijwerkingen, etc. aan de balie in de apotheek (De bezorgservice blijft ongewijzigd). Omdat het in de meeste gevallen herhaalrecepten betreft, kunnen veel mensen gebruik maken van de nieuwe service, waardoor het aantal afhandelingen aan de balie flink kan dalen. Via een pinautomaat in het apparaat kunnen medicijnen ter plekke worden afgerekend. Bedoeling is dat op termijn ook een aantal drogisterijartikelen via de automaat verkrijgbaar zijn. Denk aan bepaalde pijnstillers, anticonceptie- en andere producten.

Aan de achterzijde wordt de automaat binnen door vakbekwame medewerkers van de apotheek gevuld met de medicijnen waarvoor een recept is uitgeschreven. Venema benadrukt dat mensen zelf de keus houden of ze al dan niet gebruik maken van de uitdeelrobot. "Ik kan me voorstellend dat niet iedereen het wil of kan. Denk aan mensen die geen smartphone hebben. We voeren het ook niet hals over kop in, de komende tijd gaan we benutten om mensen te informeren."