Niels Kossen bij de elektrische bus van Bakker Timmer.
Niels Kossen bij de elektrische bus van Bakker Timmer. Foto: Jeroen van Hattum

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Geen draaiende motor meer in de ochtend

Algemeen

Geen draaiende motor meer in de vroege ochtend bij hotels waar brood wordt geleverd en een rustige manier van rijden. “En dat is wel zo prettig met de producten die wij vervoeren”, vertelt Niels Kossen van Bakker Timmer.

Sinds een half jaar heeft Bakker Timmer een elektrische bedrijfswagen van Mercedes-Benz, aangeschaft bij Gomes Noord-Holland via Van Sambeek Truckservice in Oudeschild waar morgen (vrijdag 28 oktober) en zaterdag 29 oktober twee kennismakingsdagen van Gomes zijn. Belangstellenden kunnen hier praten met medewerkers van Gomes om meer te horen over de mogelijkheden van elektrische personen- en bedrijfswagens.

Bij Bakker Timmer zijn ze blij met de elektrische bedrijfswagen waar sinds een half jaar mee gereden wordt. Niet iedereen liep meteen over van enthousiasme om elektrisch te gaan rijden, maar inmiddels zijn de voordelen volgens Niels duidelijk zichtbaar. Een van de belangrijkste veranderingen is dat de bedrijfswagen stil is als medewerkers er ‘s ochtends in alle vroegte mee op pad zijn om brood bij logiesverstrekkers en onze winkels af te leveren. “Het maakt wel een verschil of er een motor staat te draaien of dat er een bedrijfswagen staat die je eigenlijk niet hoort”, vertelt Niels. Nog een voordeel is dat de bedrijfswagen rustig rijdt en dat is wel zo prettig met brood of banket achter in de wagen. De elektrische bedrijfswagen heeft een snelheid die afgesteld is op maximaal tachtig kilometer per uur en hij rijdt anders dan wagens op brandstof. Niels: “De wagen remt af op de elektromotor waarmee hij energie terug in de accu stopt. Dit is vooral op rotondes even wennen. Het mooie is dat je rustig en constant rijdt in deze bedrijfswagen en daardoor uiteindelijk toch sneller ergens bent dan wanneer je met een bedrijfswagen op brandstof rijdt.”

Het kostenaspect was volgens Niels wel een punt van overweging, maar de bijkomende voordelen gaven uiteindelijk wel de doorslag om tot aanschaf over te gaan. “De wagen die we nu hebben, kan 150 kilometer op een dag rijden en dat is voldoende voor een dag. Eerder waren er elektrische bedrijfswagen die 80 tot 100 kilometer per dag haalden en dat was eigenlijk net te weinig.” 

De energie wordt nu nog van het lichtnet gehaald, maar er zijn plannen om zonnepanelen op het dak van de bakkerij te installeren, zodat de wagen in de toekomst met behulp van eigen zonne-energie kan worden geladen. “We hebben hem vooral in de ochtend nodig, dus in de middag kan hij opgeladen worden voor de volgende dag.” Nog een voordeel is volgens Niels dat de binnentemperatuur al van tevoren kan worden ingesteld. “Dat is wel zo prettig als je met warm brood dat vers uit de bakkerij komt op pad gaat.”

De kennismakingsdagen van Gomes bij Van Sambeek zijn morgen (vrijdag) van 13:00 tot 17:00 uur. Zaterdag zijn de medewerkers van Gomes daar van 11:00 tot 16:00 uur aanwezig om belangstellenden te vertellen over elektrische personen- en bedrijfswagens. Zij hebben diverse elektrische voertuigen bij zich om te vertellen over elektrisch rijden. Zij kunnen ook een TCO (Total Cost of Ownership) opstellen om inzichtelijk te maken hoeveel kosten met de aanschaf en het bezit van een elektrische wagen gemoeid zijn. Garage Van Sambeek is te vinden aan de Schilderweg 252 in Oudeschild.