"Tegengaan van scheefgroei"

Het college wil scheefgroei op het gebied van toeristenbelasting en forensenbelasting een halt toeroepen. Dat blijkt uit de gemeentelijke concept-begroting voor 2023.

Op dit moment is een belastingplichtige die forensenbelasting betaalt, vrijgesteld van de heffing toeristenbelasting. Hoewel het niet is toegestaan worden objecten die onder de forensenbelasting volgens het college echter vaak verhuurd met doorbelasting van toeristenbelasting. "Het positieve verschil tussen de betaalde forensenbelasting en de (onterecht) in rekening gebrachte toeristenbelasting is een verdienmodel geworden." Forensenbelasting wordt geheven aan mensen die niet op Texel wonen, maar wel negentig dagen of meer een gemeubileerde woning voor zichzelf of hun gezin ter beschikking houden 


Om verdere scheefgroei tegen te gaan wil het college de toeristenbelasting en de forensenbelasting vanaf 2023 in samenloop met elkaar brengen. Dat duidelijkheid geven en het moet tot een eerlijker economisch speelveld leiden. "De forensenbelasting wordt dan geheven enkel en alleen voor het eigen gebruik/beschikking hebben van een object in eigendom van een persoon die niet op Texel staat ingeschreven. Toeristenbelasting is iedereen verschuldigd ongeacht of hij/zij ook forensenbelasting betaalt. Ook voor een toerist geeft dit duidelijkheid: bij een (betaalde) overnachting moet toeristenbelasting betaald worden." 


Om de beoogde samenloop te bereiken wil het college een vrijstelling om dubbele lasten te voorkomen (opgenomen in de verordening Toeristenbelasting) verwijderen. "Als gevolg van het vervallen van de vrijstelling zal er per saldo meer toeristenbelasting worden geheven. Dit voordeel wordt geschat op € 150.000. Om in absolute zin geen hogere belastingdruk op te leggen bij de belastingplichtigen van de  forensenbelasting, verlagen we de opbrengst van de forensenbelasting en daarmee het tarief." Volgens de begroting bedraagt de toeristenbelasting in 2023 €2,30 per persoon per nacht (een stijging van €0,05 ten opzichte van 2022 waar de raad op 16 juni 2021 mee heeft ingestemd). De verwachte meeropbrengst van de toeristenbelasting wordt in 2023 €150.000,- en op basis daarvan wordt het tarief voor de forensenbelasting met ingang van 2023 met 10 procent verlaagd ten opzichte  van het tarief van 2022. "Per saldo zal deze aanpassing budgetneutraal zijn."


De gemeentelijke conceptbegroting voor 2023 wordt komende donderdagavond 27 oktober in commissieverband besproken door de politieke partijen.