Bedden.
Bedden.

Aantal bedden en slaapkamers bed and breakfast omlaag in 2026

Het college wil het aantal bedden en slaapkamers voor bed and breakfast vanaf 1 januari 2026 omlaag brengen naar maximaal vier bedden dan wel twee slaapkamers per woning.

Op het moment geldt een maximum van zes bedden dan wel drie slaapkamers per woning, maar daar wil het college over ruim drie jaar vanaf. Bed and breakfast krijgt dan een maximum oppervlakte van vijftig vierkante meter en mag maximaal dertig procent van de oppervlakte van een woning in beslag nemen.

De verlaging wordt opgenomen in een zogeheten paraplu-plan dat het college aan het opstellen is om uitvoering te geven aan het Toeristisch Toekomstplan dat op 22 september 2021 door de gemeenteraad werd vastgesteld. Het paraplu-plan wordt naar verwachting eind dit jaar aan de gemeenteraad voorgelegd. 

Dan gaat het niet alleen om aanscherping van bed and breakfast, maar ook om een extra toetsmoment bij omzetting van kampeerplaatsen naar zomerhuizen dan wel familiehuizen, een wijziging van de ‘stolpenregeling’ en kleine aanpassingen in de regeling voor kamperen bij de boer. De aanscherpingen zijn bedoeld om het toerisme op het eiland in de hand te houden. Wat het extra toetsmoment voor omzetting naar zomer- en familiehuizen betreft, gaat het college aan de raad voorstellen ook voor huizen die vergunningvrij tot 70 vierkante meter kunnen worden gebouwd een regeling op te nemen zodat ook voor die categorie de landschappelijke inpassing kan worden geborgd. Omzetting blijft mogelijk, maar het college wil wel verstening van het landschap tegengaan.

Bij de stolpenregeling gaat het college terug naar maximaal twee recreatieappartementen in een stolp. De stolpenregeling stond aanvankelijk vier recreatieappartementen toe als neveninkomsten voor een agrariër, maar het kon in de praktijk leiden tot het bouwen van nieuwe stolpen om daarin vier recreatieappartementen op te nemen en dat past volgens het college niet in de uitgangspunten van de regeling. Het college verwacht geen planschade, omdat er geen sprake was van een bestaand recht. De regeling was alleen bij afwijking op het bestemmingsplan mogelijk. Voor kamperen bij de boer wordt een aantal definities duidelijker gemaakt

Het college verwacht bij het aanpassen van de regels voor bed- and breakfast ook geen planschade, omdat er een termijn van drie jaar in acht wordt genomen waarbij aanbieders van bed- and breakfast kunnen inspelen op de nieuwe situatie die vanaf 1 januari 2026 ontstaat.