Spoorboekje college tot 2026 opgesteld

Duurzaamheid en woningbouw. Twee zaken waar het college de focus op heeft gelegd in een eigen uitvoeringsprogramma dat deze week is gepresenteerd.

Het is voor het eerst dat het college van burgemeester en wethouders een eigen uitvoeringsprogramma opstellen als spoorboekje voor de komende vier jaar (tot en met 2026) om aan te geven hoe de vele ambities voor de komende jaren concreet gerealiseerd gaan worden. Het uitvoeringsprogramma is gemaakt op basis van het coalitieakkoord dat Texels Belang, PvdA en GroenLinks dit voorjaar met elkaar maakten toen zij samen de coalitie op Texel gingen vormen.

 

In het programma staat beschreven welke plannen in welk jaar worden opgepakt, indien nodig voorzien van bedragen en de hoeveelheid fte (banen) daarmee gemoeid zijn. De focus ligt volgens een begeleidend schrijven bij het uitvoeringsprogramma op duurzaamheid en woningbouw. Op gebied van het laatste ligt er de ambitie om het woningbestand op het eiland de komende jaren met tien procent aan te vullen (meerdere plannen zijn in voorbereiding, waarvan als meest recente de 222 beoogde flexwoningen aan de oostkant van Den Burg).


De haven van Oudeschild, de visserij, de agrarische sector, de stikstofdiscussie en de onzekere ontwikkelingen op gebied van energie en koopkracht zijn andere zaken waar het college prioriteit aan wil geven. “Verder beseffen we dat de grenzen van de toeristische groei zijn bereikt.” Op het gebied van dat laatste wordt uitvoering gegeven aan het Toeristisch Toekomstplan dat de gemeenteraad in 2021 vaststelde.


Het college houdt wel een slag om de arm; het halen van de ambities is de komende jaren mede afhankelijk van de hoeveel arbeidskracht die in de voorbereiding van alle plannen kan worden gestoken. Het college liet eerder weten tijdelijk extra personeel in huis te willen halen om de ambities waar te maken, maar het is met de huidige arbeidsmarkt volgens het college ook voor de gemeente een flinke uitdaging om nieuwe medewerkers te vinden.


Halverwege 2024 maakt het college volgens het begeleidend schrijven bij het uitvoeringsprogramma de balans op om te zien hoever ze zijn met de uitvoering van alle plannen. "Dan zien of we nog met de juiste dingen bezig zijn, of dat er bijsturing nodig is."