De bakkers keuren de creaties die kinderen zelf thuis hebben gebakken.
De bakkers keuren de creaties die kinderen zelf thuis hebben gebakken. Foto: Niels Kossen

Open dag Timmer bij bakkerij in Oudeschild

Met een open dag in de bakkerij aan de Schilderweg 278 in Oudeschild wordt komende zaterdag 22 oktober het 75-jarig bestaan van Bakker Timmer gevierd. De bakkerij is zaterdag van 9:00 tot 14:00 uur geopend voor belangstellenden.

Het waren Jan Timmer en zijn vrouw Annie Zijm die 75 jaar geleden op 17 februari 1947 begonnen met Bakker Timmer aan de Hogerstraat in Den Burg. Daar zat destijds al een bakkerij (van Dirk Koorn) en die stond te koop. Jan Timmer, zoon van bakker Timmer in Oosterend, was op dat moment op zoek naar een eigen bakkerij en werd in 1947 voor elfduizend gulden eigenaar van winkel, woonhuis en bakkerij met inventaris.


Bakker Timmer is sindsdien altijd een familiebedrijf geweest. Tot in de jaren zestig was de bakkerij in handen van Jan Timmer en Annie Zijm, daarna deden Kees en Ria Timmer-Hin en Cor en Margriet Kossen-Timmer als tweede generatie in de familie hun intrede als firmanten. Onder hun leiding kwam het in 1969 tot aansluiting bij de 'Echte Bakker', het gilde waarin bakkers in het hele land kennis en kunde met elkaar delen. Bakker Timmer won sindsdien diverse prijzen bij landelijke bakkerswedstrijden.


In 2002 kwam Bea Timmer (dochter van Kees en Ria) als eerste van de derde generatie in het bedrijf, in 2007 gevolgd door Niels Kossen  (zoon van Cor en Margriet) die sindsdien samen met Bea firmant van de bakkerij is. Niels werkte een paar jaar daarvoor al als werknemer in het bedrijf. Het brood werd tot 2003 gebakken aan de Hogerstraat en in 2003 verhuisde Timmer naar de bakkerij in Oudeschild die eerder van Han Dros was geweest.  


Kenmerkend aan Bakker Timmer is dat het bedrijf zich niet alleen toelegt op het bakken van brood voor de eigen winkel en een hoop vakantieverblijven op het eiland, maar ook vier eigen tearooms heeft in Den Burg, De Koog, De Cocksdorp en Oudeschild plus de winkel aan de Weverstraat in Den Burg. Toeristen (en Texelaars) weten de weg naar de tearooms vaak goed te vinden.

Hard werken

Het is al vanaf de start in 1947 altijd hard werken geweest in de bakkerij en dat is het nog steeds. Volgens Niels is het vandaag de dag met meerdere crises tegelijk (corona, oorlog in Oekraïne, oplopende energiekosten, toenemende inflatie en stijgende kosten van grondstoffen) als ondernemer goed opletten welke kant het uitgaat. "Een zorg die we hier hebben, is dat er op een dag iemand binnen loopt die zegt dat je opeens alles anders moet doen. Dat hebben we gezien bij de vissers; die hadden alles goed voor elkaar met de pulsvisserij en opeens mocht het niet meer. Dat is iets dat ons wel bezighoudt." 

Bakkers

Zaterdag tijdens de open dag staat het jubileum vooral in het teken van wat er allemaal in de bakkerij wordt gemaakt. De bakkers vertellen  in de bakkerij aan de Schilderweg over het ambacht, laten zien hoe ze brood, koek en banket maken, er kan geproefd worden en bezoekers kunnen vragen stellen aan de bakkers. Die maken zaterdag ook de uitslag bekend van de thuisbakwedstrijd die de afgelopen dagen voor kinderen tot en met groep 8 werd gehouden.