Wenda  Rodenburg en José van der Vis met de kalender met Texelse mannen.
Wenda Rodenburg en José van der Vis met de kalender met Texelse mannen. Foto: Gerard Timmerman

Texelse Hunk Kalender

Een kalender met foto’s van “echte Texelse mannen”: de Hunk Kalender. De opbrengst van de verkoop gaat volledig naar de nieuwe weide van de dierenopvang Woody’s Veilige Haven Texel.

De dierenopvang op Ruimzicht aan de Hoofdweg in Eierland is vernoemd naar de hond Woody. Wenda Rodenburg: “De Newfoundlander werd bij ons gebracht en verkeerde in zeer slechte conditie. Hij was gevonden in een huis en mankeerde van alles. Omdat wij al diverse beestje opvingen werden de kosten voor de dierenarts ons te veel. Er kwam een crowdfundingsactie op gang, waarbij in één avond liefst €3000,- werd opgehaald. Wij hebben €1500,- uitgegeven aan kosten voor de dierenarts. Het restant van het donatiegeld hebben wij in de stichting gestopt ter ere van Woody.”

169 dieren in opvang

De hond heeft het uiteindelijk niet gehaald, maar inmiddels worden er bij Woody’s Veilige Haven Texel wel 169 dieren opgevangen. “Geen wilde dieren, want daarvoor bieden wij niet de vereiste quarantaineregels. Hier vangen we vooral gedumpte huisdieren. Zo hebben we een groepje varkens, wat schapen, geiten, een hondje en veel hanen.”

Niet ieder beestje is er slecht aan toe. Soms overlijdt het baasje en is er niemand anders die voor het dier kan zorgen. Maar ook verhuizingen en ruzie van dieren onderling zijn redenen om soms een beestje uit huis te plaatsen. De dieren die wij opvangen krijgen bij ons een gouden mandje. Dat wil zeggen: wij adopteren het dier en het wordt niet meer naar een andere plek gebracht.”

De verzorging gebeurt door vrijwilligers. Zelf wisselt ze het af met haar werk als mondhygiëniste. De stichting heeft een bestuur met drie mensen en er helpen veel mensen, zoals nu ook een stagiaire van Ecomare. Af en toe komen er ook mensen aanwaaien.

"We staan nu voor een grote investering. De dieren krijgen een grote weide met een vijver. Voor de veiligheid moeten hekken omheen komen. Op dit moment is er een grote actie om mooie nieuwe en vooral veilige hekken te plaatsen. De dieren gaan een hele grote weide krijgen met een vijver. We hopen genoeg geld in te zamelen om dit voor elkaar te krijgen."

"Dat kost €47.000,-. Dat geld hebben we bij lange na niet. Tijdens een biertje in De Balcken kwamen we op het idee voor de Hunk Kalender met Texelse mannen. Diezelfde avond plaatsten we op Facebook een oproep voor mannen. De hele box zat binnen no time vol. Mannen die zichzelf aanmeldden of hun vrouwen.”

"We vroegen fotograaf Sanne Brügemann om foto’s te maken. Dat heeft ze belangeloos gedaan. Het zijn prachtige foto’s geworden. Het vergde engelengeduld, want vooral de dieren uit onze opvang waarmee de mannen poseerden lieten zich niet zo makkelijk sturen.” Visagiste Marja Wijnhof zorgde bij de mannen voor de “finishing touch”.

De Texelse Hunk Kalender is te koop voor €14,95. Deze week nog in de stand bij de Welkoop, daarna op de Woonbeurs op zondag 6 november in de Evenementenhal en ook bij Woody's Veilige Haven Texel. Een telefoontje naar Wenda (tel. 06-46402181) volstaat.