Louis Swanenpoel en Nica Oele.
Louis Swanenpoel en Nica Oele. Foto: Aangeleverd

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

“Knallen in anderhalve minuut”

Human Interest

Dansdocent Louis Swanepoel van Artex in Den Burg doet mee aan WK Hiphop dat van donderdag 27 tot en met zaterdag 29 oktober wordt gehouden in Portugal.

Samen met zijn danspartner Nica Oele doet Louis mee aan het WK waaraan ze in 2019 (vóór corona) ook al een keer meededen. Toen werden ze negende van de wereld. De 24-jarige Louis uit Den Helder geeft sinds een klein jaar dansles bij Artex in Den Burg. Dat is onder meer hiphop en zumba voor leerlingen in het voortgezet onderwijs.

Tijdens het WK in de Portugese plaats Obidos komt alles straks aan op een uitvoering van anderhalve minuut waarin Louis en Nica alles wat ze in een huis hebben moeten laten zien. “Dat wordt anderhalve minuut knallen van hier tot Tokio.” Ze zijn helemaal vrij in wat ze aan stijlen en soorten dans laten zien in de anderhalve minuut en ze hebben ook volledig de vrije hand in de muziekkeuze.

Een jury van zeven mensen let tijdens het WK onder meer op de wijze van uitvoering, de muziekkeuze, de diverse stijlen die gehanteerd worden en ook de expressie op de gezichten van Louis en Nica. Zij kwalificeerden zich eerder dit jaar via nationale voorrondes van Hiphop Unite Netherlands. 

Ze nemen het in Portugal op tegen negentien andere teams uit de hele wereld. “Donderdag 27 oktober hebben we de inschrijving in Obidos, daarna de voorrondes van het WK en als we daar doorheen komen, staan we zaterdagavond in de finale.”

Louis, die geboren werd in Zuid-Afrika en kort daarna naar Nederland verhuisde, is een fervent danser. Die passie ontstond toen hij in 2009 Michael Jackson zag. Zijn manier van dansen en entertainment werd een bron van inspiratie voor Louis om zelf te gaan dansen en om anderen te inspireren te gaan dansen.

Hij leerde dansen bij de dansschool van Rik Niks in Den Helder (The Movement) waar hij sinds 2016 zelf ook danslessen aan anderen geeft, net als danspartner Nica Oela. Hij geeft verder lessen bij Triade in Den Helder en is coach van meerdere dansteams die op nationaal niveau goed presteren.