Start van de werkzaamheden op het Alloo.
Start van de werkzaamheden op het Alloo. Foto: Staatsbosbeheer

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Natuurontwikkeling op Alloo bij De Koog

Natuur

De Koog krijgt er een stukje natuur bij. Nu de pacht van de landbouwgronden tussen de Pelikaanweg, Ruijslaan en het Maartenhuis is afgelopen, worden deze gronden van Staatsbosbeheer omgezet naar natuur.

Deze gronden maken onderdeel uit van het Alloo. Omdat ze in de binnenduinrand liggen, lenen ze zich goed om te ontwikkelen tot bijzondere natuur (habitat).

Onderdeel van het N2000-beheerplan is om het areaal kalkrijke natte duinvallei en natte heide uit te breiden. Om dit te realiseren zijn er aanpassingen in het gebied nodig. Het voormalige landbouwgebied zal afgeplagd worden. Plaggen is een middel om de ontwikkeling naar natte duinhabitat mogelijk te maken. Hier is deze maatregel extra belangrijk omdat de bodem jarenlang intensief bewerkt is voor bollenteelt en gewassen. Het afplaggen van de voedselrijke toplaag zorgt ervoor dat de oorspronkelijke (zand)bodem weer aan de oppervlakte komt, waardoor de van nature voorkomende vegetatie zich weer kan vestigen.

Naast (dop) heidevegetatie is de verwachting dat karakteristieke plantensoorten zich hier in de toekomst kunnen ontwikkelen. Soorten als gevlekte orchis, kleine zonnedauw, ronde zonnedauw, moeraswolfsklauw en veenpluis komen al voor in het aangrenzende Alloo gebied. Veenmosontwikkeling behoort ook tot de mogelijkheden. 

Dit soort vegetatie zal o.a. het leefgebied van de noordse woelmuis ten goede komen, één van de habitatdoelsoorten en tegelijk ook een belangrijke voedselbron voor veel roofvogelsoorten. De vernatte en bloemrijke omstandigheden bieden bovendien kansen voor libellen, dagvlinders, sprinkhanen en nieuwe broedvogels. 

Corridor

Bestaande watergangen zullen worden doorgetrokken en verbonden met het kwelwater dat uit de duinen in dit gebied aan de oppervlakte komt. Langs de watergangen worden natuurvriendelijke oevers gerealiseerd. Deze natuurvriendelijke oevers zijn een soort snelweg voor vlinders en libellen die zo in een vrije baan langs het water kunnen vliegen van het ene naar het andere gebied. 

Tegelijkertijd zullen in de bosrand inhammen gemaakt worden. Door een meanderende rand te creëren ontstaat er in de bosrand meer afwisseling tussen zon en schaduw, droge en natte plaatsen en wind en luwte. Met deze variatie krijgen meer soorten kans om een geschikt leefgebied te vinden, waardoor de biodiversiteit kan toenemen. 


Gevlekte orchis. - Foto Thomas van der Es

Verbindingszone

Voor sommige insecten is bos een barrière waar zij niet doorheen of omheen kunnen. In het bos achter het Huussie van Hannes wordt daarom een stuk beplanting verwijderd. Hierdoor onstaat er tussen het noordelijke en het zuidelijke deel van het gebied een optimale ecologische verbindingszone. Hoe groter het aaneengesloten natuurgebied, hoe groter de kans dat soorten overleven.

Alloopad 

Komende maanden zal er gewerkt worden aan de herinrichting van het Alloo, de eerste fase van het werk is deze week van start gegaan. Gedurende de werkzaamheden is het deel van het Alloopad dat door dit gebied loopt uit veiligheidsoverwegingen afgesloten. Het eerste deel van het Alloopad, met een start vanaf de parkeerplaats bij Ecomare, zal gewoon open blijven. Door af te buigen bij de Ruijslaan kan er toch een ronde gelopen worden langs deze rode wandelroute. Als het werk in het Alloogebied afgerond is kan de volledige ronde weer in gebruik genomen worden.