"Rapport Gijs van Dijk moet openbaar"

Het onderzoeksrapport naar grensoverschrijdend gedrag van voormalig Tweede Kamerlid Gijs van Dijk moet ogenblikkelijk openbaar worden. 

Dat heeft advocaat Christiaan Alberdingk Thijm van Gijs van Dijk, die als Kamerlid in Den Burg woonde, dinsdagavond geëist in het TV-programma EenVandaag. Het programma besteedde uitgebreid zendtijd aan de kwestie rond Van Dijk op basis van het rapport dat Bezemer & Schubad voor de PvdA maakte. Dat rapport is - met uitzondering van de conclusie - altijd geheim gebleven. EenVandaag achterhaalde delen van het niet openbare gedeelte en legde die voor aan hoogleraar Rob van Eijbergen (Integriteit van Organisaties) en hoogleraar Marjan Olfers (Recht).


Hun oordeel over het rapport: broddelwerk, tendentieus, niet-professioneel. Olfers sprak van een kwestie die ‘veel te groot is geworden’. Volgens haar is er ook sprake van een onbalans tussen de vrouwen die melding hadden gedaan van grensoverschrijdend gedrag en Van Dijk zelf. “Iemand die beschuldigd wordt, moet ook het recht hebben om zich voldoende te kunnen verdedigen.” Er was nu sprake van een situatie dat Van Dijk het rapport één keer had kunnen inzien. Het onderzoek zou volgens de hoogleraren ook teveel gebaseerd zijn op gevoelens in plaats van objectieve feiten. Zij hekelden het gegeven dat het rapport niet valt te controleren en te toetsen, omdat het nooit openbaar is gemaakt. Volgens advocaat Alberdingk Thijm is Van Dijk altijd voorstander van openbaarheid van het rapport geweest.

 

EenVandaag liet weten dat Bezemer & Schubad niet hadden gereageerd op vragen over het rapport en dat de PvdA achter de conclusie van het rapport bleef staan. De kwestie kostte Van Dijk zijn zetel in de Tweede Kamer. Op het moment is het zo dat Van Dijk bij de PvdA niet meer in aanmerking komt voor een functie, maar hij kan wel weer in beeld komen als er een zetel vrijkomt binnen de fractie van de PvdA in de Tweede Kamer als Khadija Arib vertrekt. Zij heeft haar afscheidsbrief als Kamerlid echter nog niet geschreven. 


Van Dijk zelf was niet aan het woord in het programma. Hij kwam in 2017 voor het eerst in de Tweede Kamer en in 2021 werd hij herkozen als Kamerlid. Eerder was hij onder andere actief als vice-voorzitter van de FNV. Bij zijn vertrek in februari 2022 gaf hij destijds aan in zijn persoonlijke leven in de relationele sfeer niet altijd eerlijk geweest te zijn en daar bood hij toen zijn excuses voor aan.