Kinderen van de Jozefschool vertellen wat zij doen in de klas.
Kinderen van de Jozefschool vertellen wat zij doen in de klas. Foto: Jeroen van Hattum

"Luisteren naar elkaar en helpen van elkaar"

Milou (5), Jaz (5) en Lau (4) van de Jozefschool leggen het graag even uit aan de ouders in de klas: ze werken met speciale bandjes in de klas en dat doen ze niet zomaar.

Elke keer als ze met elkaar iets goed doen voor elkaar of voor een ander krijgt de klas een bandje. En elke keer als ze voldoende bandjes hebben gespaard, mogen ze wat leuks doen met de klas. Dat is volgens hen dan bijvoorbeeld een verkleeddag waarbij ze allemaal mooi verkleed naar school mogen komen.


Het vertellen over de bandjes en de nut en noodzaak daarvan was één van de vele dingen die woensdag aan de orde kwamen bij een speciale dag van de Jozefschool om aan de ouders te laten zien hoe de Jozefschool een 'Leader in me school'. Dat is op basis van het boek 'De 7 Gewoonten' van de Amerikaanse schrijver Stephen Covey, waarin zeven eigenschappen worden beschreven om ergens een succesvol een leider in te kunnen zijn. De Jozefschool maakt er in de lessen gebruik van om de leerlingen zelfvertrouwen, waarden en vaardigheden mee te geven voor de samenleving van nu en in de toekomst.


Tijdens een rondje langs de klassen voor de ouders - voorbereid door acht kinderen uit diverse groepen - was woensdag te zien hoe het persoonlijk leiderschap in de praktijk uitpakt. Zo lieten leerlingen Lev (9), Bridget (9) en Zoë (9) zien dat ze in de klas met 'groeidoelen' en 'complimentencactussen' werken. De 'groeidoelen' bestonden uit afbeeldingen van planten die in de klas zijn opgehangen en waarop elke leerling voor zichzelf een doel heeft opgeschreven om dit schooljaar te bereiken. Bijvoorbeeld minder snel afgeleid zijn. De 'complimentencactussen' bestaan uit tekeningen van cactussen (één per leerling) waarop de kinderen met papiertjes de complimenten mogen plakken die ze van andere kinderen krijgen. Zoë: "Als je je een keer verdrietig voelt, kan je daar naar kijken om jezelf weer beter te voelen." De drie lieten de ouders weten dat 'helpen van elkaar', 'lief zijn voor elkaar', 'niet pesten', en 'luisteren' naar elkaar' ook regelmatig in de klas voorbij komt. Dat is ook gebaseerd op het idee van persoonlijk leiderschap.


In één van de andere lokalen lieten de kinderen zien hoe ze onder meer werken met een 'cirkel van invloed' met daarin binnen de cirkel zaken waar de kinderen zelf invloed op kunnen hebben (gedrag, presentatie, denken, houding naar anderen) en zaken waar ze geen invloed op hebben zoals bijvoorbeeld het weer. 


De dag was voorbereid door leerlingen Floor, Poornima, Sylvan, Anouk, Lotte, Wolf, Sophie en Marith die samen het Junior Lighthouse Team vormen en acht keer per schooljaar overleggen met twee leerkrachten hoe ze het 'Leader in me' tot uiting kunnen laten komen. De Jozefschool werkt daar al een paar jaar mee. Idee is dat de kinderen leren waar hun talenten liggen en op die gebieden ook leren om leiderschap te nemen. 


In het boek van Covey wordt gesproken over zeven eigenschappen: prioriteiten stellen, einddoel voor ogen hebben, streven naar gezamenlijke profijt, aandacht voor andermans belangen, een proactieve levenshouding, synergie en voldoende rust nemen. Het werd woensdagochtend door de kinderen vertaald in: "samen bereik je meer dan alleen, eerst huiswerk doen en dan spelen, kijken wat er kan en raap even een propje op als je het op de grond ziet liggen."