B en w: IJsboerin Ans mag blijven staan

De standplaatsvergunning van ijsboerin Ans blijft in stand. Dat meldt het college van b en w. Nadat de rechter de bezwaarmakers onlangs in het gelijk stelde zegt de gemeente dat de fouten nu zijn hersteld.


Het college heeft de bezwaren van de buren tegen de standplaatsvergunning opnieuw ongegrond verklaard. Daarmee blijft de standplaatsvergunning in stand. De motivatie op basis waarvan de standplaatsvergunning is verleend is inmiddels verbeterd. De bezwaarmakers zijn hierover geïnformeerd.

De rechtbank heeft de gemeente in haar uitspraak gewezen op een onvolkomenheid in de onderliggende lokale regelgeving. B en w daarover: “Een standplaats voor ijsverkoop was opgenomen in een aanpassing van de regels. Maar die was ten tijde van de eerdere beslissing op bezwaar door het college nog niet vast gesteld en in werking getreden. Daarom is het beroep op bezwaar gegrond verklaard. De aanpassing is inmiddels vastgesteld en in werking getreden. Hiermee is de standplaats voor ijsverkoop toegestaan.

Ook stelde de rechtbank dat bij de standplaats zitplaatsen waren gecreëerd en daarmee een horecabedrijf (niet toegestaan) was ontstaan. Ans heeft beloofd de boomstammen niet meer met kleedjes in te richten als zitplaatsen en ook geen zitplaatsen meer te creëren. De boomstammen liggen niet op de locatie waarvoor de standplaatsvergunning is verleend. Hiermee voldoet de standplaats aan de regels in het bestemmingsplan.

Tot slot oordeelde de rechtbank dat het college onvoldoende weerlegd heeft dat de verkeersveiligheid in het geding is. Belangrijkste reden is dat ter plaatse geen feitelijk onderzoek was gedaan. Dat heeft nu alsnog plaatsgevonden. Op basis van de uitkomsten daarvan oordeelt het college dat van een (verkeers)onveilige situatie geen sprake is.

De bezwaarmakers melden naar aanleiding van het besluit nog geen standpunt te hebben ingenomen. "Behalve dan dat we alles in goed overleg willen oplossen."