Overzicht van de verschillende leefstijlgroepen.
Overzicht van de verschillende leefstijlgroepen. Foto: KADO Texel

Texel het eiland van de stijlzoeker

Ja, het was iets minder druk dan de zomer van 2021, maar het verschil is verwaarloosbaar. Alles wijst op een stabilisatie naar de periode van 2019, de pre-coronaperiode. Op basis van gegevens van KADO Texel kijken we met Frank Spooren periodiek naar het toerisme.

De VVV-directeur is tevreden en dat is terecht. Zoals de lezer van deze pagina inmiddels vertrouwd is, volgen een hoop cijfers om dit te onderbouwen. Eén van de belangrijkste cijfers is de algehele prijskwaliteitsscores. Om een reëel beeld te krijgen, worden die niet alleen met het kwartaal van vorig jaar vergeleken, maar ook met die van 2019. In het derde kwartaal (Q3) van 2021 bleef de teller staan bij 7,73. In 2019 was dit 7,95. Nu is dat cijfer gestegen tot 8,08. 

"Ons streefcijfer is altijd een acht of hoger. Ik ben blij dat we dat weer hebben gehaald. Er zijn tal van factoren die daar invloed op hebben. Dat er geen belemmeringen waren en dat we qua weer een uitstekende zomer hebben gehad helpt daarbij natuurlijk. Wat denk ik ook invloed heeft, is dat iedereen weer op vakantie kon naar de favoriete plaats van bestemming. Men kwam niet naar Texel, omdat ze niet naar Turkije of Frankrijk konden. Je ziet de tevredenheid dan ook terug in de kwaliteitsscores van Texel als vakantie-eiland. Dat is gestegen naar 8,88 tegenover 8,67 in Q3 2021 en 8,74 in 2019."

Aan de verwachtingen voldaan

Texel heeft voor meer gasten ‘uitstekend’ aan de verwachtingen voldaan. Een stijging van 12,7 procent ten opzichte van Q3 2021. De verwachting ‘goed’ laat een daling zien van 11,7 procent. Voor geen enkele gast heeft Texel ‘matig’ of ‘slecht’ aan verwachtingen voldaan. Vergeleken met Q3 2019 is ‘uitstekend’ gestegen met 2,6 procent in Q3 2022 en is ‘goed’ in Q3 2022 2,2 procent lager.

NPS stijgt flink

Om dan de riedel aan kwaliteitsscores af te ronden, kijken we tot slot nog even naar de NPS Promoterscore, een tool die gebruikt wordt om de klantloyaliteit te meten. Deze komt afgelopen kwartaal uit op 65. Een significante stijging ten opzichte van het 3e kwartaal 2021, toen dit 55 was. Daarmee is deze statistiek terug op het exacte het niveau van Q3 2019. 

Frank geeft duiding: "Cijfers zeggen natuurlijk niet alles, maar zorgt er wel voor dat we niet discussiëren op basis van onderbuikgevoelens. Cijfers liegen niet. Dat is ook de reden dat we ooit met KADO - Kennis, Advies, Data, Onderzoek Texel zijn begonnen. Om inzicht te krijgen in de trends van het toerisme, om vergelijkingen met het geheel van Nederland te kunnen trekken en veranderingen te kunnen verklaren. Sinds dit jaar is ook de gemeente aan het platform verbonden dat verder al werd gesteund door TOP, TESO en VVV Texel. 

Leefstijl

Maar wie komen er nu naar Texel? Om op die vraag antwoord te kunnen geven maakt VVV Texel al jaren een segmentatie mede op basis van de zogenaamde 'Leefstijlvinder', samengesteld door Market Response en gebruikt door veel toeristische bestemmingen. Dit is een aanpak waarbij inzicht word verkregen aan de hand van de leefstijl van de doelgroep op het gebied van vakantie en vrije tijd. Op leefstijlvinder.nl zijn alle verschillende groepen uitgebreid beschreven. Er wordt onderscheid gemaakt in avontuurzoekers, plezierzoekers, harmoniezoekers, verbindingzoekers, rustzoekers, inzichtzoekers en stijlzoekers. Het is die laatste groep die op Texel al sinds 2018 het grootste aandeel heeft. Over deze groep schrijft leefstijlvinder.nl: "Stijlzoekers zijn zelfverzekerde en doelgerichte recreanten. Harde werkers met ambitie en ondernemingsdrift treffen we hier vaak onder. Hun actieve en strevende levensstijl komt ook duidelijk naar voren in hun vrije tijd en vakantie. In hun eigen woorden: ‘Work hard, play hard’. Verwend worden en genieten van exclusiviteit past voor hen bij vakantie. Luxe en comfort is dan ook zeer belangrijk. En daarbij: het sociale gebeuren moet kloppen." Ze hebben iets vaker een huishouden met een kind van 12 jaar of jonger. Ze zijn vaak hoogopgeleid (53%), en verdienen boven modaal (55%).

Opvallend is dat de stijlzoeker op Texel in 2022 een stijging laat zien, na jaren rond hetzelfde aandeel te hebben geschommeld. Deze groep vormt 22,6 procent van de bezoekers. Landelijk is deze groep met zestien procent veel kleiner. De 'Inzichtzoekers' is op Texel bezig met een opmars en stijgt sinds 2020 sterk (en ten opzichte van 2021 met bijna 2,5 procent) naar 14,9 procent. Leefstijlvinder schrijft over deze groep: "Vrije tijd is tijd die je bewust moet besteden. Museumbezoek en bezienswaardige gebouwen; daar liggen de interesses. Actief de natuur in kan ook: het liefst wandelend of fietsend. Overnachten doen ze graag op een plek waar de praktische voorzieningen goed geregeld zijn. Zoals in een bekende hotelketen, in een bed & breakfast met goede recensies. Ze zijn dan ook best bereid iets meer te betalen."

De VVV-directeur geeft direct toe dat hij zelf ook nog wel eens moet spieken op de website om te kijken wat welke doelgroep specifiek inhoudt. "Al weet ik van de voor Texel belangrijke doelgroepen inmiddels natuurlijk wel uit mijn hoofd." De redacteur had verwacht dat de 'Rustzoeker' de grootste groep zou zijn. Uit de Texel monitor van VVV Texel kom immers naar voren dat een groot deel aangeeft voor de rust en de natuur te komen. Frank legt uit dat deze groep ook uitstekend onder de inzichtzoeker geplaatst kan worden. 

Inkomen

Het motto Work hard, play hard is ook terug te zien in de inkomensverdeling van de Texeltoerist. Het aandeel van de inkomensgroep '2,5 x modaal of hoger' is in 2022 de grootste groep. Na een significante toename in 2021, vertegenwoordigt deze groep in 2022 39,4 procent van de Texelbezoekers. Dit is een lichte daling is ten opzichte van 2021, maar ver boven het landelijk gemiddelde van 26,4 procent. De groep 'Beneden modaal' was in 2017 nog goed voor 23,6 procent (Nederland: 34,1 procent), maar inmiddels afgenomen tot 10,3 procent (Nederland: 26,6 procent). Landelijk is dit de grootste groep sinds 2017. 

Opleidingsniveau

Ook bij het opleidingsniveau is een herstel te zien ten opzichte van de pre coronaperiode van 2019. De categorie 'HBO' is gestegen ten opzichte van 2021. HBO benadert inmiddels de voor Texel grootste categorie 'MBO'. MBO is door de jaren heen licht gedaald van 33,4 procent in 2017 naar 32,5 procent in 2022. Landelijk gezien is dit precies andersom. 2017 laat een percentage van 32,8 zien en in 2022 is dit minimaal gestegen naar 33,3 procent. MBO is dit seizoen nagenoeg gelijk gebleven aan vorig jaar en vertegenwoordigt op Texel nog immer de grootste doelgroep met 32,5 procent. Na de groei vanaf 2019 daalt 'WO' in 2022 ten opzichte van 2021 tot 20 procent, maar ligt beduidend hoger dan het landelijk aandeel van 14,9 procent. 

Nog veel meer bevindingen en cijfers over het derde kwartaal zijn terug te vinden op de website www.kadotexel.nl

Texel goes Amsterdam

Als nabrander wijst Frank nog even op de inspiratietrip die gepland staat voor 23 en 24 november aanstaande. Er zijn nog een aantal plekken vrij, maar het gaat snel. De bestemming is inmiddels bekend. In Amsterdam is een veelzijdig en uitgebreid programma opgesteld met een food trend tour en aansprekende sprekers op het gebied van toerisme, horeca en retail.

Niet verrassend, voor veel zomergasten was Texel de hoofdvakantie.
Texel voldoet uitstekend aan de verwachtingen.
Texel is in de zomer erg in trek bij koppels.
19.43 procent kwam voor het eerst op Texel.
De cijfers van TESO in 2022, minder auto's in het derde kwartaal.