de twee mevrouwen
de twee mevrouwen Foto:bibliotheek Texel

Gigagroen succes in de bibliotheek

Algemeen

De eerste kinderen zaten al een kwartier voor tijd vol verwachting op de stoeltjes. Theater in de bibliotheek, daar moet je natuurlijk bij zijn! Els Wennekendonk en Femke Kegel voerden er een speciaal voor de Kinderboekenweek gemaakte voorstelling op. Ruim dertig kinderen – en hun begeleiders – werden maandagmiddag getrakteerd op een gigagroene voorstelling.

Els speelde de ‘schoonmaakmevrouw’, Femke was de ‘mevrouw van de bieb’. Het verhaal begon meteen met grote hilariteit toen Els met haar gigagroene plumeau niet alleen de boeken, maar ook de kinderen afstofte. Ondanks haar schoonmaakneigingen, leek de schoonmaakmevrouw in niets op mevrouw Helderder uit Pluk van de Petteflet. Dat was maar goed ook, want de biebmevrouw bleek stiekem allerlei dieren te verzamelen tussen de boeken.

Terwijl het verhaal zich ontrolde, kwamen er steeds meer dieren achter de boeken tevoorschijn. De schoonmaakmevrouw en de kinderen vonden het maar zielig dat ze in potjes en doosjes gehouden werden. De biebmevrouw dacht ze allemaal gelukkig te kunnen houden door haar boterhammen met pindakaas met ze te delen, maar de kinderen wisten best dat egels slakken eten en in het bos horen. De schoonmaakmevrouw en de kinderen overtuigden met elkaar de biebmevrouw om de dieren terug te brengen naar de gigagroene natuur.

De kinderen genoten zichtbaar van de voorstelling en leefden enorm mee met het verhaal. Femke en Els nodigden ze ook actief uit om mee te doen, bijvoorbeeld toen bleek dat er maar liefst 15 spinnen waren ontsnapt. De kinderen hebben ze allemaal teruggevonden. Knap was hoe de twee dames hun publiek daarna ook weer muisstil op hun stoel kregen. Hun jarenlange onderwijs- en theaterervaring was daarbij duidelijk zichtbaar. De boekenkasten vol aantrekkelijke verhalen vormden het decor van de voorstelling. De komende tijd worden er vast veel boeken geleend over muizen, spinnen, egels en andere kleine beestjes!