De oude Zeevaartschool aan het Schilderend.
De oude Zeevaartschool aan het Schilderend. Foto: Jeroen van Hattum

Wat ik zeggen wou

Plan Cultuurcentrum


Prima plan van Albert en Edo (Artex en Young4Ever blijven in de oude Zeevaartschool, woningen op locatie Thijsseschool). Een schitterende plaats voor een mooi en slim wooncomplex. Mooi complex voor diverse bevolkingsgroepen.

Nu een klap op de noodknop!

Het is natuurlijk wel erg stoer van een groot deel van de raad om op dit moment een akkoord te geven voor dit plan. Maar ik omschrijf het als een roekeloze investering, zeker op dit moment. Maar ook zeker onverantwoord gezien de verhouding gebruik bevolking en de investering. Totaal buiten proportie.

De wereld staat op z’n kop. En ja hoor, de gemeenteraad trekt €12 miljoen uit (daar gaat het op neer komen) voor de nieuwebouw van een nieuw Cultuurcentrum. Ongepast, zeker op dit moment. Denk eens na!

Voor €2 miljoen verbouw je de Zeevaartschool tot prachtig markant functioneel gebouw om trots op te zijn. Prachtig gebouw voor onder meer Artex. De verbouw aanpassen aan de gebruikers (wat moet je anders met dit gebouw, laten staan en verpauperen?)

Op de mooie locatie van de Thijsseschool? Bouw daar een multi-sociaal wooncomplex. Een prachtige centrale ligging. Iets dat beslist niet nodig is voor het sociale centrum.


De nieuwbouw Thijsseschool:

- Een ondergrondse kelder voor parkeren van auto’s (verkoop).

- Op de begane grond 25 à 30 woonunuts, verkoopprijs 3 à 3,5 ton.

- Eerste laag 15 à 20 woningen met ruime terrassen, verkoopprijs 5 à 6 ton.

- Daar bovenop een tiental penthouses, verkoopprijs 8 à 9 ton.

- De verkoop zal rond de €27 miljoen opbrengen.


Stel Woontij is opdrachtgever. Van de opbrengsten verzorgt Woontij de verbouwing van de Zeevaartschool en wat er overblijft gaat bijvoorbeeld naar een fonds waaruit slecht geïsoleerde woningen van Woontij worden opgeknapt.

Beste gemeenteraad,

Mocht u verder nog investeringsdrang hebben. Denk eens aan bijvoorbeeld:

De lege haven van Oudeschild (dat ziet er toch verschrikkelijk uit).

Texel energieneutraal maken (harde toezegging in 2020). Inmiddels is het bijna 2023 en er is nog niets gerealiseerd. Als u uw besluiten van destijds was nagekomen, dan was dat nu financieel wel ontzettend prettig geweest voor de Texelse bevolking. Jammer!


Adri Mantje

De Thijsseschool in Den Burg.