De veteranen op bezoek bij Tesselaar Familiebrouwerij Diks.
De veteranen op bezoek bij Tesselaar Familiebrouwerij Diks. Foto: Tesselaar Familiebrouwerij Diks

Veteranenbier en bok

Tweemaal biernieuws vanuit Tesselaar Familiebrouwerij Diks uit Den Burg. Vrijdag kwam de nieuwe editie van Texelendje uit (een strong bok), daarnaast werd bekend dat er gewerkt wordt aan Tesselaar Grombaard, een bier ter ere van de veteranen.

Te beginnen bij Grombaard. In een persbericht laat de brouwerij weten: "Het bier zal in December 2022 op de markt worden gebracht onder de naam Tesselaar Grombaard, een oudhollands woord en synoniem voor Veteraan en oudgediende. Grommen in de baard, terwijl de baard ook verwijst naar de Hellebaard als verdedigingswapen."


In de Tesselaar Familiebrouwerij (van de familie Diks) vond afgelopen vrijdag een bijzondere bijeenkomst plaats. De Texelse veteranen waren vrijdagmiddag te gast in het proeflokaal aan de Spinbaan. Onder de gasten ook oud-wethouder Hennie Huisman die bij haar afscheid ook aandacht vroeg voor de veteranen. Martin van Daalen, voorzitter van het 4 en 5 mei-comité en organisator van het Veteranencafé ontving samen met de familie de genodigden. Hier mochten alle aanwezigen drie verschillende smaken blond bier van de Tesselaar proeven en gezamenlijk bepalen welke smaak hun voorkeur heeft. De veteranen hebben zich uitgesproken over hoe het bier moet gaan smaken, onder meer de moutigheid en pittigheid van de hopbitter is door de veteranen gekozen uit de geproefde bieren. Het bier komt op fust voor de horeca beschikbaar en op fles in de winkels. 

Texelendje

Texelendje 2022 ligt vanaf vrijdag in de winkels. Het traditionele wisselbier van Tesselaar Familiebrouwerij Diks is dit jaar een ‘strong bok met karakteristieke karamel-, koffie en purechocoladesmaken’. 

De eerste keer dat Tesselaar Familiebrouwerij Diks met een kruik kwam, was in 2020: De Dukdalf. Vorig jaar werd gestart met de traditie: Texelendje. Ieder jaar een ander bier, maar met dezelfde naam. Jasper Diks vertelde toen: “Aan het einde van een bijzonder jaar 2021 komt zo langzamerhand een ‘Endje’. De naam van het bier is ook een knipoog naar onze grootouders Corrie en Rinus Zwijnenburg, die jarenlang een boomkwekerij het ‘Texelendje’ runden aan de Rozendijk.”

Texelendje 2021 was Barley Wine, dit jaar is het dus een bok. “Je kunt hem direct drinken, maar in als je de fles een paar jaar laat liggen kun je nog wel eens verrast worden. Deze bok kan zelfs tonen van rozijnen of krenten krijgen, net als port en dat terwijl er absoluut geen druif aan te pas komt.”

Texelendje 2022 heeft een alcoholpercentage van tien procent en matcht goed bij hartige gerechten zoals een kaasplank.