Anders bekeken

Wat wel kan…


Uit de impasse en een aanzet voor perspectief. Zondagochtend was Johan Remkes te gast aan tafel bij Buitenhof. Een toch redelijk ontspannen kundige man met overzicht en af een toe een Gruningse lach.

Wat een verademing na de starre en “domme” uitspraken van andere bewindslieden onder wie Van der Wal. “Het had verstandig geweest als ze het regeerakkoord een paar nachten onder haar kussen had gelegd en om te praten met deze en gene die het betreft voor de uitvoering", sprak Remkes.

Ja, het stikstofkaartje kan in de prullenbak. Heel veel gemoederen zijn bij jong en oud in een snelkookpan terechtgekomen. Het kookpunt bereikt door polariserende en onverstandige politiek. Het filmpje dat na het rapport werd opgenomen van Jesse Klaver waarin hij maant tot snelheid 'want anders hebben de boeren het gelezen' betitelde hij als DOM.

Ik zat op zondagavond in het kantoor - u voelt hem aankomen - heb het rapport gedownload en gelezen. Een heel klusje, maar zinnig om door te nemen. Alleen de titel al geeft een ander gevoel: uitgaan van mogelijkheden.

En natuurlijk kan er ook een hoop niet. Als eerste moet het plan worden verwerkt tot landbouwakkoord, het moet daadwerkelijk een vervolg krijgen. Ten tweede - in mijn beleving een cruciaal punt - zijn er de piekbelasters. Dat zijn er 500 tot 600 die binnen een jaar moeten stoppen met deze bedrijfsvoering. Deze worden uitgekocht in samenwerking met de provincie in 2023, indien mogelijk.

De provincies worden voor de andere omslag ook verantwoordelijk; zij bepalen wat de gebieden zijn in teams en moeten in overleg met een gebiedsplan komen. In lokaal en regionaal vertrouwen moet er gebouwd worden aan het innovatieprogramma.

De realiteit zal zijn dat de boer al prima bezig is, of doorontwikkelt, of omschakelt naar een andere vorm van landbouw en als laatste pas stopt of wordt verplaatst. Wat dat in de praktijk precies zal betekenen, is nog toekomstmuziek. De akkoorden moeten echter door alle partijen welbevonden gespeeld worden.

In medeverantwoordelijkheid met elkaar aan tafel en ontwerpend oplossingen vinden. Dat zal nog niet makkelijk zijn. Maar er zijn veel boeren die het heel goed doen, laat dat gezegd zijn. Dat zwaard van Damocles moet weg, dit mooie beroep moet herwaardering.

Remkes de man die het stikstofrapport "Niet alles kan overal” in 2020 naar de kamer stuurde, weet waarover hij praat. Er zijn veel meer dingen debet aan de situatie. Het zou fijn zijn als er eens geluisterd werd... naar wat wel kan en het perspectief dat gloort aan de horizon….


Jozien