Tjaart, Mariska, Linde en Berber worden in de haven van welkom geheten door Martin Warnaar.
Tjaart, Mariska, Linde en Berber worden in de haven van welkom geheten door Martin Warnaar. Foto: Jeroen van Hattum

Meer dan dertig landen bezocht en ruim 30.000 zeemijl gezeild

Ze meerden de afgelopen vier jaar In meer dan dertig landen over de heel wereld aan en ze legden meer dan 30.000 zeemijlen af met de Zouterik.

Het was een enerverende en vooral imponerende reis die Mariska Woertman, Tjaart Hoeksema en hun kinderen Linde en Berber maakten, nadat ze op 4 augustus 2018 uit de haven van Oudeschild waren vertrokken. De reis van de bewoners van De Cocksdorp ging langs de westkust van Europa, Madeira, de Canarische eilanden, Kaapverdië, Zuid-Amerika, Frans-Guyana, Suriname, het Caribisch gebied, Aruba, Bonaire en Curaçao, Colombia, Panama, Frans-Polynesië, Hawaï, Alaska en vervolgens Canada. 


Daar ging de Zouterik uit het water voor een reis van 6500 kilometer op een dieplader over land waarna de boot in de Canadese provincie Quebec weer te water ging voor het laatste deel van de reis: via de Azoren terug naar Europa. Zaterdag stonden tientallen familieleden, vrienden en andere belangstellenden klaar in Oudeschild om de wereldreizigers welkom te heten. Daarbij werd een hoop gezwaaid vanaf de kade en een hoop geknuffeld op de steiger van de watersportvereniging nadat de Zouterik was afgemeerd. 

Martin Warnaar, die eerder een aantal jaar met Ina Pool in de Zouterik over de wereld voer, heette de vier officieel welkom op het eiland. Hij stond onder meer stil bij de problemen die onderweg overwonnen moesten worden nadat in 2020 corona was uitgebroken. De zeilers mochten toen diverse landen niet meer binnen. Na veel bellen en schrijven vonden ze uiteindelijk een oplossing door met de Zouterik negen maanden in Frans-Polynesië te verblijven. Mariska noemde corona in een gesprek met mediapartner NH achteraf een 'blessing in disguise' al was het niet altijd even makkelijk. " We konden niet meer naar Nieuw-Zeeland en Australië waardoor we de route hebben moeten aanpassen. Daardoor hebben we plaatsen gezien die we anders niet hadden gezien." 


Linde en Berber gaan weer naar school nu ze terug op Texel zijn; Linde begint straks in de derde klas van de havo en Berber gaat naar de basisschool. De twee kregen de afgelopen jaren aan boord thuisonderwijs van Mariska en Tjaart. Volgens Mariska zal het even wennen zijn. "Maar ze kijken er ook allebei naar uit weer met leeftijdsgenootjes in contact te komen." Dat gebeurde de afgelopen jaren ook al; de vier hadden tal van ontmoetingen met andere mensen in andere landen.