Een greep uit de artiesten op TexelBlues: Susan Santos, Dom Martin, Sari Schorr en Jeffery Halford en Sugar Queen. Foto midden: Krissy Mathews.
Een greep uit de artiesten op TexelBlues: Susan Santos, Dom Martin, Sari Schorr en Jeffery Halford en Sugar Queen. Foto midden: Krissy Mathews.

TexelBlues voelt als thuiskomen

Officieel de 33ste editie van TexelBlues, maar gevierd als een jubileumeditie met veel extra's. Want na twee jaar uitstel mag het aanstaand weekend weer.


We zitten voor deze voorbeschouwing aan tafel met Fred Winkel en Co Vermuë, respectievelijk organisator en interim-voorzitter van TexelBlues, waarvoor liefhebbers weer van heinde en verre voor naar Texel komen. Fred: "Het voelt als thuiskomen. Bluesgangers heb je in allerlei categorieën. Voor de één biertje drinken, bandje kijken. Voor de ander een reünie waar je bijpraat met andere bluesliefhebbers en de echte bluesfans die vooraan staan."

Gegroeid

Er is veel aan gedaan om er een mooi bluesweekend van te maken. Co: "Als organisatie zijn we gegroeid. De organisatie boekt de bands, die daarvoor een onafhankelijke commissie heeft." Fred: "Als organisatie zorgen wij voor slaapplaatsen voor de artiesten, regelen het geluid, de podia, etc." Co: "Zo nemen we de ondernemers veel werk uit handen en wordt het meer een eenheid. Zoals bij de aanvangstijden. Vrijwel overal starten de bands om 21:00 uur en spelen tot 1:00 uur. Zo belast je de medewerkers minder dan wanneer bands tot diep in de nacht doorspelen. En we hopen daarmee ook op meer spreiding van het publiek." 

In elf zalen in Den Burg treden verspreid over vrijdag, zaterdag en zondag 32 verschillende artiesten en bands op.

Een greep uit de line up: uit Amerika Bernard Allison, Susan Santos, Birdlegg, Sari Schorr en Jeffery Halford & The Healers. Uit de UK Danny Bryant, Wille & The Bandits, Krissy Mathews, Dom Martin. Uit Argentinië Vanesa Harbeck en uit België The Bluesbones. 

Ook heel veel Nederlandse bluestoppers, What the Frnk, Ralph de Jong, Robbert Duijf, Arthur Ebeling, Captain Morgen Express, Juke Joints, The Hoochies maar nog veel meer. De volledige line-up staat op de website www.texelblues.nl en in de Texelblues-gids "Roadmap tot Texelblues 2022”.

Fred: "Ook onze eigen Texelse bluesbands zijn vertegenwoordigd. Bluesselect, HipShake en Edwin Blues Bakker is speciaal uit Griekenland overgekomen om op deze 33ste editie te spelen onder de naam Sorgen Frei,"

Kortom: voor elk wat wils. Blues, bluesrock, zydeco, honky tonk, rockabilly, Amerikano en noem maar op. Jonge bands, oudgedienden en ook best veel vrouwen. Want de tijd dat blues vooral een mannenwereld was behoort tot het verleden. 

Youtube is een belangrijk hulpmiddel bij het vinden van artiesten. "Als we een leuke band tegenkomen, bijvoorbeeld uit de Amerika of Engeland, dan is de vraag of ze een tour hebben. Soms moet je wel eens wat geluk hebben. Artiesten zijn tot veel bereid. Zoals Bernard Allisson, die op zondagavond speelt. "Hij komt van 500 kilometer ver hier naartoe. En Susan Santos wordt ingevlogen vanuit Spanje."

Texelblues Plus-concerten

Nieuw zijn de vier Texelblues Plus-Concerten op zaterdagmiddag en zondagmiddag. Voor deze concerten is een beperkt aantal kaarten beschikbaar. Deze optredens vinden plaats in Question Plaza en in Café de Zwaan tussen 15;00 en 17:00 uur.

Op zaterdagmiddag zijn er ook een aantal leuke extra’s, zo is er een optreden bij bierbrouwerij De Texelse aan de Schilderweg van Robbert Duijf en is er een mobiele bluesband in het centrum van Den Burg. Stayokay is weer omgetoverd tot een ware blues-tempel met optredens van Bleu Clay, The Journymen en Tom’s Place.

Om overvolle zalen te voorkomen is het aantal toegangskaarten beperkt. Tickets in de voorverkoop via www.texelblues.nl/tickets.

Afbeelding