Het gemeentehuis.
Het gemeentehuis. Foto: Ingmar de Boer

Groei aantal banen bij gemeente door hoge ambities van college

De gemeente gaat de hoeveelheid arbeidsplaatsen in de gemeentelijke organisatie de komende twee jaar tijdelijk uitbreiden met 15,2 fte (voltijdsbanen).

Volgens het college komt de uitbreiding van het aantal banen voort uit de ambities die er voor de komende jaren zijn. Concreet zijn er extra medewerkers nodig voor de plannen om de realisatie van nieuwe woningen de komende jaren een forse impuls te geven (bv de 222 flexwoningen aan de Marsweg Noord en de Marsweg Zuid) en er zijn extra medewerkers nodig om meer te doen aan duurzaamheid. 


Op het gebied van duurzaamheid wordt volgens het college ingezet op duurzame opwekking door zonne-energie op daken en parkeerterreinen en er wordt ingezet op energiebesparing door het verder verduurzamen van woningen en panden. Voor dat laatste wil het college conform het coalitieakkoord van Texels Belang, PvdA en GroenLinks een een vierjarig subsidiefonds in het leven roepen dat vier keer met een half miljoen euro wordt gevuld. Het fonds is bedoeld voor inwoners om duurzame investeringen in woningen te kunnen doen. Het fonds moet bereikbaar zijn voor eigenaren van woningen en voor huurders die kleinere investeringen willen doen. Wat de huizenbouw betreft, streeft het college de komende jaren naar een aanvulling van 10 procent op het woningbestand. 


De benodigde 15,2 fte voor twee jaar komt bovenop het huidige personeelsbestand van 186,6 fte (voltijdbanen) bij de gemeente. Volgens een woordvoerder komen de extra medewerkers in de gehele organisatie terecht. "Als je meer medewerkers op een bepaalde afdeling krijgt, moet je bijvoorbeeld op personeelszaken extra mensen hebben om de toename te kunnen opvangen." De ambities zijn verwoord in de gemeentelijke begroting waar de politieke partijen de komende weken mee bezig zijn. Woensdag 9 november is er besluitvorming over de begroting.