Registratieplicht


In de Texelse Courant van afgelopen dinsdag stond een artikel over de registratieplicht. Het antwoord van de gemeente wat in de krant verscheen bleek niet volledig en niet helemaal correct.

De gemeente laat nu aanvullend weten: "De registratieplicht op basis van de Wet Toeristische Verhuur is pas dit jaar ingevoerd. Deze wet is primair bedoeld voor regulatie toeristische verhuur van woonruimte en niet voor belastingdoeleinden. Uiteraard is er vanuit belastingen wel inzage in de bestanden. Aanmelden kon pas vanaf 1 april 2022. Buiten dat een aantal woningen zijn aangemeld waar nog geen toeristische activiteiten plaats hebben, zegt dit dus niets over voorgaande jaren. Uiteraard gaan wij de data uit het register toetsen aan de aangiften toeristenbelasting. Dit heeft pas zin als de aangifte over dit jaar is gedaan, in 2023 dus. In de tussentijd zullen wij de bestanden wel gebruiken om te controleren of een aanbieder van een B&B als belastingplichtige is aangemeld bij ons."

Dinsdag werd bekend dat bij de gemeente 554 mensen die hun woning (deels) toeristisch verhuren zich hebben geregistreerd, hiervan zijn 430 bed and breakfasts (B&B's). Registreren kon tot 1 oktober.