Voorbeeld van windwokkels in een tuin. De locatie op de foto is niet bekend.
Voorbeeld van windwokkels in een tuin. De locatie op de foto is niet bekend.

Kleine windenergie wel in Oss, hier niet

Zelf stroom opwekken kan met zonnepanelen. Maar als er, zoals in de winter, weinig zonlicht is, leveren die weinig stroom op. Nu kun je nog salderen, maar dit wordt, zoals het er nu naar uitziet, vanaf 2025 afgebouwd. Kunnen we de energie die we in de zomer opwekken opslaan voor de winter? In de praktijk nog niet, de kosten zijn veel te hoog.

Dus als het salderen ophoudt, moet in de winter straks toch wellicht dure elektriciteit worden ingekocht. Dat moedigt niet aan om over te schakelen op een warmtepomp en/of om zelf stroom te gaan opwekken.

Wind is er vrijwel het hele jaar door. Maar windmolens zijn op Texel vooralsnog taboe. De huidige coalitie van Texels Belang, PvdA Pro Texel en GroenLinks kwam er in de onderhandelingen over klimaat en energie onderling niet uit. Afgesproken werd hierover een Texels Burgerberaad te houden. De uitkomsten moeten aan het eind van deze raadsperiode op tafel liggen. Tegen die tijd is het 2025.

Hoe zit het met kleine vormen van windenergie, zoals een windwokkel op dak van woning of bedrijf?

Texel hoeft daarvoor niet het wiel uit te vinden. Kijk naar de gemeente Oss. Ossenaren kunnen sinds dit jaar een vergunning aanvragen voor een windwokkel van enkele meters hoog op het dak van hun huis of bedrijf. Oss ziet dat de kleine windturbines bezig zijn aan een opmars. Om aanvragen goed te kunnen beoordelen zijn beleidsregels gemaakt. Die moeten ervoor zorgen dat iedereen weet waar hij aan toe is. En dat er geen al te rommelig beeld ontstaat in woonwijken of op bedrijventerreinen.

De gemeente Oss had zelf al ervaringen opgedaan met kleine windmolens. Voor een proef met windenergie staan er al een hele poos twee op het dak van het gemeentehuis van Oss. Die leveren naar verluidt circa 5000 kilowattuur per jaar, genoeg voor één tot twee huishoudens.

Prima mogelijkheid om zelfvoorzienend te worden

Onderzoek

Op Texel heeft het vorige college bij de behandeling van de concept Regionale Strategie in 2020 voorgesteld onderzoek te doen naar de mogelijkheden van windwokkels. “We wilden dit onderzoeken omdat windwokkels een bijdrage kunnen leveren aan duurzame energieopwekking en omdat de opbrengsten rechtstreeks ten goede komen aan de inwoners”, meldden b en w toen.

Eind vorig jaar diende GL met D66 een amendement in voor een onderzoek naar de toepasbaarheid van kleine vormen van windenergie op Texel, met weinig impact op het landschap. Denk aan windwokkels. Dat amendement kreeg toen geen meerderheid.

Inmiddels zijn de energieprijzen geëxplodeerd. Heeft dat bij de coalitiepartijen tot andere inzichten of standpunten geleid voor wat betreft kleine windturbines, zoals windwokkels?

Burgerberaad

Ferry Zegel (GL): “We verwachten veel van het Burgerberaad over duurzame energie. Dit was één van de speerpunten in ons programma, we vinden het belangrijk om dit soort grote thema’s sámen met Texelaars aan te pakken, ze te betrekken en een wezenlijke bijdrage te laten leveren aan besluitvorming en planvorming hierover. Daarnaast is het een goede manier om te zorgen voor een oplossing met draagvlak.”

Aangaande kleine windturbines: “We vinden het belangrijk om de keuzes die we hierin al dan niet maken, samen met onze coalitiepartners TB en PvdA aan te pakken.”

Mariët van der Werf (TB) wil/kan nu niet meer over kleine vormen van windenergie zeggen dan dat haar partij hierover met elkaar in gesprek is.

Eric Hercules (PvdA): “Als PvdA hanteren we het standpunt dat als we duurzame energie opwekken, dat ten goede moet komen aan iedereen. Ook als met kleine windmolens energie wordt opgewekt, dan moeten bewoners daarin kunnen delen. Het is daarbij wel belangrijk dat we daarover eerst echt goed naar de Texelaars gaan luisteren. Daarom gaan we daarover het eerste Burgerberaad houden.”

Samenvattend biedt dat voor de korte termijn weinig hoop voor Texelaars die met een windwokkel hun energiekosten willen drukken. 

Graag proef nemen

Simon Eveleens van installatiebedrijf Eveleens Techniek, die veel kennis heeft over duurzame systemen, zou graag een proef nemen met een windwokkel om daarmee ervaring op te doen. "In combinatie met zonnepanelen is een windwokkel, die ook in de winter stroom opwekt, een prima mogelijkheid om volledig zelfvoorzienend te worden. Dan wordt ook de aanschaf van een accupakket, waarmee je korte perioden van windstilte in combinatie met perioden van geen of weinig zonlicht kunt overbruggen, aantrekkelijk."

Eveleens: "Vergeleken met zonnepanelen en in verhouding tot de opbrengst vallen de aanschafkosten van een windwokkel best mee. Windwokkels zijn bovendien vrij klein, niet schadelijk voor vogels, geven geen slagschaduw en zijn zo goed als geruisloos."

Fonds duurzame investeringen

Ander punt in het coalitieakkoord is dat de energierekeningen voor woningen omlaag moeten en woningen moeten worden klaargestoomd voor een duurzame toekomst. “We richten een vierjarig subsidiefonds voor inwoners op ten behoeve van duurzame investeringen in woningen. Dit fonds wordt met 4 x €500.000,- gevuld en moet, behalve voor eigenaren van woningen, ook bereikbaar zijn voor huurders die kleinere investeringen willen doen.


Zegel (GL): “We zijn enthousiast over het subsidiefonds voor verduurzaming. De acties uit het coalitieakkoord worden door het college uitgewerkt in een college uitvoeringsprogramma voor de komende vier jaar, dit verwachten we op korte termijn. We verwachten dat dit zeker prioriteit heeft, hier dringen we als GL uiteraard op aan.”

Hercules (PvdA): "De Algemene Reserve van de gemeente is goed gevuld. Er is geld. Wij verwachten dat het college met voorstellen komt, met name voor mensen die moeite hebben om de gestegen kosten door inflatie en energie te voldoen en die aanvullend zijn naast de regelingen van het Rijk.”


Gerard Timmerman