De Emmalaan in Den Burg.
De Emmalaan in Den Burg. Foto: Jeroen van Hattum

Partijen denken wisselend over nieuwe herinrichting Emmalaan

Behoud van de Emmalaan in Den Burg zoals hij nu is (met gedeelde rijbanen) aangevuld met extra maatregelen is bij een aantal politieke partijen nog in beeld.

Dat bleek dinsdagavond tijdens een bespreking in de raadscommissie van de vijf varianten voor de nieuwe herinrichting van de Emmalaan. Het college heeft voorgesteld om een variant waarbij vrij liggende fietspaden worden gerealiseerd en de beleving van de verkeersveiligheid groter wordt te gaan realiseren (variant 4 uit een set van vijf varianten). Daar werd dinsdagavond wisselend over gedacht.


GroenLinks wilde weten waarom variant zes (behoud van de bestaande situatie met een aantal verbetering) niet verder is onderzocht en kreeg daarin bijval van Hart voor Texel. De laatste partij was nog eens de rapporten van verkeersbureau Antea ingedoken en had daaruit gehaald dat een vrij liggend fietspad bij de Emmalaan wordt afgeraden. De partij vond het ook wat mager om de beslissing voor een nieuwe herinrichting te baseren op een peiling die op één dag gehouden was onder honderd gebruikers van de huidige gedeelde rijbanen op de Emmalaan. Wethouder Cees Hooijschuur (verkeer) gaf aan dat het college zich had gehouden aan de opdracht van de raad – gegeven in december 2021 – om de Emmalaan opnieuw in te richten met vrij liggende fietspaden en voetpaden. Variant 4 voldoet daar aan. Het college kreeg hierin bijval van het CDA. De VVD was wat verrast dat er opnieuw discussie over de varianten ontstond en had liever gezien dat variant 4 al was uitgevoerd. Die variant kwam eerder ook als meest gedragen variant naar voren uit overleg tussen het college met de verkeerscommissie (gemeentewerken en politie), de fietsersbond, de OSG, de Skool en de dorpscommissie van Den Burg.


PvdA gaf - op basis van de lange historie van de Emmalaan - aan dat raadsleden zich een volgende keer niet zelf moeten gaan opstellen als verkeersdeskundigen, maar zouden moeten luisteren naar de adviezen die deskundigen geven. Met de nieuwe herinrichting (plus een aantal tijdelijke maatregelen) is een kostenplaatje gemoeid van €724.000,- excl. BTW. Bijkomende vraag is of een provinciale subsidie van €456.469,- die de provincie in 2018 en 2021 voor de gehele herinrichting van de Emmalaan overeind blijft. Besluitvorming staat gepland in de raad op 26 oktober.