De twee locaties waar flexwoningen moeten komen.
De twee locaties waar flexwoningen moeten komen.

Flexwoningen aan de randen van Den Burg

Het worden woonruimten met de kwaliteit van permanente bouw, maar met één groot verschil. Na 20 dan wel 40 jaar moeten de beoogde flexwoningen aan de rand van Den Burg weer uit elkaar gehaald en verwijderd worden.

Dat is de opzet van de 222 flexwoningen die het college wil realiseren op twee locaties aan de Marsweg in Den Burg. Bedoeling is dat de flexwoningen op de locatie Marsweg Zuid (70 middeldure huurwoningen en 50 sociale huurwoningen op een stuk grond ter hoogte van de Middelton en De Tuunen) er voor een periode van maximaal 40 jaar staan. Bedoeling is dat de flexwoningen op de locatie Marsweg Noord achter de Gamma (102 sociale huurwoningen) er maximaal 20 jaar staan.


Het klinkt wellicht wat bijzonder om in een tijd met woningnood tijdelijke woningen neer te zetten, maar dat is bewust. Op korte termijn is er op het eiland behoefte aan extra woningen, maar op langere termijn kan die behoefte een stuk kleiner zijn en volstaat het reguliere woningbestand. Daarnaast is het naar verwachting eenvoudiger om van de provincie toestemming te krijgen voor de realisatie van tijdelijke woningen in plaats van reguliere woonhuizen.


Het college gaat volgens wethouder Remko van de Belt (wonen) de komende tijd aan de slag om de provincie Noord-Holland te overtuigen van de noodzaak van de bouw van de 102 woningen achter de Gamma. Dat mag nu formeel nog niet vanwege de bestemming Bijzonder Provinciaal Landschap, maar de provincie kan toestemming verlenen als de gemeente de behoefte aan de woningen onderbouwt. De locatie Marsweg Zuid (bij De Tuunen) heeft al een woonbestemming waardoor makkelijker kan worden gebouwd.

De gemeente doet een beroep op de Woningbouwimpuls van Rijk om de 222 flexwoningen financieel mogelijk te maken. Daarvoor wordt €1,2 miljoen aangevraagd bij het Rijk om een tekort op de gemeentelijke grondexploitatie op te vangen. 


Aandachtspunt op dit front is dat er- om voor de bijdrage van het Rijk in aanmerking te komen - sprake moet zijn van de realisatie van minimaal 200 flexwoningen, waardoor het financieel ook van belang is als de 102 sociale woningen op de locatie Marsweg Noord door kunnen gaan. De beoogde 102 woningen op Marsweg Noord kunnen vergeleken worden met de woonruimten die sinds een paar jaar aan de Slingerweg in Den Burg staan en zijn in principe bedoeld voor één dan wel twee personen. De woonruimten op Marsweg Zuid worden geschikt voor gezinnen. 


Bedoeling is dat de flexwoningen, vergelijkbaar met de tijdelijke woningen in De Tuunen in het landschap worden ingepast. Het landschap is leidend en de woningen zijn ‘te gast'. Het landschap wordt niet volledig ingericht op de aanwezigheid van de woningen en als de flexwoningen in de toekomst worden weggehaald, wordt de grond weer teruggegeven aan het landschap. De woningen krijgen ook geen tuin. Volgens het college krijgen alle woningen de kwaliteit van permanente bouw en blijven ze de gehele exploitatieperiode betaalbaar. De gemeenteraad krijgt naar verwachting eind dit jaar voorstellen voorgelegd van het college om besluiten te nemen over de beoogde 222 flexwoningen. De gemeente houdt op 1 november een inloopbijeenkomst in het gemeentehuis over de plannen.